Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Foto: Centrum Liberce patřilo jarmarku a slavnostem

V působivé středověké tržiště se v sobotu 14. června proměnilo náměstí Dr. Edvarda Beneše před radnicí, které ožilo tradičním Libereckým jarmarkem, který doprovodily neméně tradiční Krajské slavnosti. A aby toho nebylo málo, tak v suterénu radnice došlo i na slavnostní otevření stálé expozice Zapomenuté dějiny města Liberce.

Obě akce v dopoledních hodinách odstartoval slavnostní příjezd družiny Kateřiny z Redernu a kancléře Vratislava z Perštýna. Kancléř pak přečetl listinu s patřičnými privilegii od císaře Rudolfa II. 

Unikátem letošního ročníku Libereckého jarmarku pak bylo slavnostní zahájení stálé expozice Zapomenuté dějiny města Liberce, která je od nynějška k vidění v prostorách bývalé Galerie U rytíře v suterénu radnice, kam měli lidé po celou sobotu volný přístup.

Atraktivní program

Celý Liberecký jarmark a Krajské slavnosti doprovázel v hned několika městských zónách atraktivní program, který si návštěvníci mohli užívat zcela zdarma. Středobodem bylo jako obvykle náměstí před radnicí, které se proměnilo ve středověké tržiště, kde návštěvníci mohli sehnat tradiční keramické nebo proutěné zboží, batikované šátky, šperky, dřevěné loutky a meče či staročeské koření. Chuťové buňky jim nasytily domácí koláčky, bramborové placky, klobásy nebo medovina. Na regionální tržnici si pak lidé pro změnu mohli koupit místní potraviny i řemeslné a další výrobky z Libereckého kraje.

Před radnicí samozřejmě nechybělo ani pódium, kde se během dne vystřídaly desítky účinkujících od divadelníků, tanečníků a hudebníků až po kejklíře, šermíře a také rytíře, kteří se utkali v tradičním turnaji. Prostor mezi libereckou radnicí a Divadlem F. X. Šaldy pak obsadili regionální stánkaři a okolí Nákupního centra Plaza stanoviště prezentující turistické destinace a sportovní aktivity.

Akci ukončil ohňostroj

Zajímavý program pro rodiny s dětmi pak probíhal v parku u Severočeského muzea a v Galerii Lázně, kam se návštěvníci mohli dopravit historickou tramvají. Na návštěvníky čekaly tvůrčí dílny, umělecké ateliéry, divadlo pro děti, módní přehlídka a mnoho sportovních aktivit. Celodenní program Libereckého jarmarku a Krajských slavností pak ve 21.30 hodin završila ohňová a taneční show s velkolepým ohňostrojem.

Napsal Jan Vrabec

Liberecký jarmark a Krajské slavnosti v jednom

Neděle, 15. června 2014, 14:44

Liberecký jarmark. Foto: Jan Vrabec
Liberecký jarmark. Foto: Jan Vrabec

Štítky slavnost, radnice, Liberec, Edvard Beneš, Rudolf II., rytíř, Severočeské muzeum v Liberci, podlaží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Foto: Centrum Liberce patřilo jarmarku a slavnostem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.