Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Galerie zítra zahájí čtyři různorodé výstavy

Oblastní galerie Liberec v jediný den zahájí čtyři různorodé výstavy. Jsou zaměřené na tradiční malířství přes videoart až k architektuře v různých obdobích, od první poloviny dvacátého století k současnosti, informoval ředitel galerie Jan Randáček. Všechny výstavy slavnostně začnou ve čtvrtek od 17:30.

"To, co nabízíme na letošní poslední vernisáži je skutečně obsahově, žánrově i časově velmi různorodé a široké. Ale takový byl vlastně náš záměr, to chceme v lázních od počátku dělat. Nabízet výstavy pro mladé, pro tradičního návštěvníka, sledovat region, ale ohlížet se také po evropském umění," uvedl Randáček.

Hlavní výstavní prostor obsadí díla libereckého malíře Jiřího Nepasického, který je v posledních letech fascinován děním ve stratosféře. Jeho postřehy zachycuje výstava s názvem Nahoře i dole. Nepasický se snažil zachytit dva protikladné póly - geometrickou a lyrickou abstrakci v podobě trupů a křídel letadel, prvky lettrismu nebo poeticky laděné obrazy oblaků protínané světlem. Díla na výstavě bude instalována tak, aby v návštěvnících navodila pocit, že jsou vysoko nad zemí. "Budou vytvářet iluzi stratosféry, kde vás obklopují letadla, mraky a světlo," uvedla kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová.

Výstava videoartu Rekurze 1.618 porovnává dvě kulturní centra - Londýn a Prahu. "Videoart má v obou místech silnou tradici. Obě lokality ale mají svá specifika daná rozdílným historicko-kulturním vývojem," zmínil Randáček. Londýn se v posledních dvaceti letech stal multikulturním centrem globalizovaného světa. Pražská umělecká scéna, i když se pokouší být otevřená, zůstává až na výjimky izolovanější a do sebe zahleděnější. Z londýnské strany bude zastoupena především mladší a střední generace, mezi jinými také poslední laureátka Turnerovy ceny Laure Prouvostová.

V galerii také budou od čtvrtka vystavené výsledky soutěže pro mladé architekty do 33 let, jejímž tématem byla revitalizace libovolného zanedbaného území. "Na výstavě najdeme projekty jednotlivých objektů, ale také mnohem větších celků - celých areálů nebo urbanistické komplexy," uvedl ředitel galerie.

Klasiku zastupuje výstava Paleta ismů. Je první z řady, na nichž chce galerie představit významná umělecká díla z dějin českého výtvarného umění, která jsou ukrytá v jejím depozitáři. První je zaměřena na umění od začátku 20. století do vzniku první republiky.

Napsala ČTK

Štítky výstava, galerie, Liberec, architektura, Londýn, umění, Laure Prouvost, První republika, videoart, Turnerova cena, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie zítra zahájí čtyři různorodé výstavy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.