Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jaké je vlastnit vzácnou sbírku? Prozradí to majitel jedné z nich

Pokud jste až dosud nebyli v Oblastní galerii v Liberci na výstavě grafik Albrechta Dürera, udělejte to ve čtvrtek 11. července. Nachystali tam dvě komentované prohlídky, kterými provede návštěvníky majitel celé vzácné sbírky Ulrich Schulz. Určitě to bude stát za to.

Profesor Schulz přijede do Liberce na jediný den proto, aby provedl zájemce výstavou. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost dozvědět se, jak vznikala jedna z největších sbírek Dürera na světě,“ zve veřejnost ředitel Oblastní galerie v Liberci Jan Randáček.

Německý majitel obrazů přiblíží vzácné tisky zejména z pohledu sběratele. Dozvíte se třeba, jak přišel k jednotlivým kouskům, jaké se k nim vážou příběhy a třeba prozradí i to, jak vzácný kus získat. Myslím, že to bude zajímavé vyprávění a třeba pro někoho i inspirace. Vždyť jeho sbírka čítá 255 listů a jejich hodnota je milionová.

Například Jezdce z Apokalypsy, kteří jsou také v galerii k vidění, jejich vlastník koupil v roce 1953 za 10 tisíc eur, dnes jsou hodnoceny přibližně na 300 tisíc eur.

Komentované prohlídky s profesorem Schulzem jsou ve čtvrtek dvě, první dopoledne od 10 hodin, druhá odpoledne od 17 hodin. Nemusíte mít obavy, že nebudete výkladu v němčině rozumět. Na místě bude k dispozici překladatel. Není ani potřeba rezervovat si předem místo.

Vstupné je 50 korun, studenti a důchodci zaplatí 20 korun. Celá rodina stovku.

Albrecht Dürer (1471–1528), německý malíř, grafik a teoretik, patří k největším osobnostem evropské renesance a je ikonou světového umění. Jeho díla jsou zastoupená ve všech světových muzeích a patří k nejcennějším sbírkovým předmětům.

Výstava je pořádána v rámci Kulturních dnů Dialog 2013 Liberec – Augsburg, ve spolupráci s Kunstsammlungen und Museen Augsburg. Výstavu podpořili Crown Fine Art Frankfurt nad Mohanem a Magna Exteriors & Interiors (Bohemia) s. r. o.

Napsala Růža Rumělková

Štítky Albrecht Dürer, Ulrich Schulz, Liberec, galerie, výstava, Augsburg, Frankfurt nad Mohanem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké je vlastnit vzácnou sbírku? Prozradí to majitel jedné z nich  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.