Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká galerie otevřela expozici, kterou loni poničila voda

Oblastní galerie v Liberci dnes po bezmála pěti měsících otevřela stálou expozici českého výtvarného umění. Je ve stejné podobě jako před poruchou klimatizace, při níž voda poškodila prostory expozice. Havárii způsobila loni na konci listopadu prasklá objímka v přístroji, který čistí vodu pro zvlhčovače klimatizace.

Škoda na budově patřící městu byla 1,6 milionu korun, díla poničena nebyla. Expozice se musela nejprve vysušit, poté řemeslníci vyměnili podlahu a vymalovali. O několik týdnů její otevření oddálil i problém s orosením oken. "Vypadá to, že se nám ho podařilo vyřešit," řekl ředitel galerie Jan Randáček.

V dohledné době by měla být otevřena i kavárna, která je mimo provoz od začátku roku. Předchozí nájemce dostal výpověď, protože dlužil na nájemném. Nový by měl otevřít v polovině května.

Oblastní galerie v Liberci má pátou největší sbírku v zemi. Má na 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Padesát let sídlila v Liebiegově paláci, od loňského února sídlí v bývalých lázních na promenádní Masarykově ulici. Přestavba objektu si vyžádala 360 milionů korun a z velké části ji zaplatila Evropská unie. Změnou sídla získala galerie dvakrát větší výstavní prostor, depozitář a také lepší zázemí pro zaměstnance a veřejnost. Zájem o galerii se po přestěhování výrazně zvýšil. Loni ji navštívil rekordní počet 41.900 lidí, běžná návštěvnost bývala třikrát nižší. Letos do poloviny dubna si galerii prohlédlo 8400 lidí.

Napsala ČTK

Štítky galerie, Liberec, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká galerie otevřela expozici, kterou loni poničila voda  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.