Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Litevská novinářská fotografie oslnila návštěvníky knihovny

Samé komplimenty účastníků vernisáže výstavy Litevská novinářská fotografie zněly na adresu litevského velvyslance J.E. Aurimase Taurantase a honorární konzula v Liberci Sauliuse Bazevičiuse, kteří se zasloužili o v Liberci dlouho neviděnou fotografickou výstavu.

V Krajské vědecké knihovně v Liberci  se totiž představuje výstava sestavena z fotografií vybraných v každoroční soutěži o nejlepší litevskou novinářskou fotografii.

Vernisáže se zúčastnili kromě mnoha jiných místopředeseda senátu Přemysl Sobotka, za Liberecký kraj náměstkyně hejtmana  Hana Maierová a za město Liberec náměstci primátorky Jiří Šolc a Jiří Rutkovský.

Tato soutěž se v Litvě koná již od roku 2000. Podle slov jejího organizátora Jonase Staselise, prezidenta Klubu litevských fotožurnalistů, se tato soutěž stala tradiční a významnou pro rozvoj litevské novinářské fotografie.

„Přibližuje lidem vizuální umění a doslova vyzývá všechny, aby si vyzkoušeli své tvůrčí síly,“ říká Staselis.

„Nedávno jsem navštívila pobaltské země  a nyní prostřednictvím fotografíí jako bych se tam vrátila,“ zavzpomínala v úvodním slově Hana Maierová.

Do soutěže, jejíž vítězné fotografie lze nyní shlédnout, zaslalo své fotografie 143 autorů. Komise obdržela přes pět tisíc prací. V rámci výstavy jsou fotografie rozdělené podle kategorií, na základě kterých autoři zaslali své fotografie do soutěže, a to Události, Život, Portrét, Diplomacie, Kultura, Zábava, Sport, Armáda, Příroda a její ochrana, Glamour a Reportáž. Organizátoři soutěže nedávno iniciovali vznik nové kategorie s názvem Evropský rok, nesoucím podtitul Rok aktivního života seniorů a solidarity mezi generacemi.

Soutěž Litevská novinářská fotografie je pořádána neziskovou organizací Klub litevských fotožurnalistů, sdružující přes padesát litevských profesionálních fotožurnalistů. Dále je soutěž otevřená všem fotografům, kteří pracují v litevském tisku či s ním dlouhodobě externě spolupracují.

Litevské velvyslanectví v České republice přivezlo ve spolupráci s Klubem litevských fotožurnalistů tuto výstavu, jež putovala po litevských městech a obcích, do České republiky a po úspěšné výstavě v Brně se stává další zastávkou město Liberec.

„Věříme, že okamžiky zachycené na vystavených fotografiích přispějí k hlubší obeznámenosti obyvatel Česka s Litvou, jednou z pobaltských zemí, jež v minulém roce předsedala Evropskému parlamentu,“ zve k návštěvě  honorární konzul Saulius Bazevičius. Výstava potrvá do 29. března.

Napsal Jiří Langer

Štítky Liberec, soutěž, výstava, Hana Maierová, knihovna, Litva, Česko, Přemysl Sobotka, Jiří Šolc, Senát Parlamentu ČR, Jiří Langer, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litevská novinářská fotografie oslnila návštěvníky knihovny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.