Počasí dnes24 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Liberecký kulturní svátek: Nová galerie otevře za dva týdny

Možná největší kulturní událost Libereckého kraje v letošním roce čeká milovníky výtvarného umění tento měsíc. Po dvouleté rekonstrukci se v pátek 28. února v deset hodin pro veřejnost otevřou brány Oblastní galerie Lázně v Liberci na Masarykově třídě, hned naproti Severočeskému muzeu.

Kdo přijde mezi prvními, ušetří i pár korun. První tři dny je totiž připraveno snížené vstupné a to za 40 korun. Otevřeno bude od deseti hodin ráno do pěti odpoledne.

„Kromě nových stálých expozic a několika výstav na návštěvníky čeká také nová kavárna a hned první sobotu také výtvarná dílna pro rodiče s dětmi,“ upozorňuje ředitel galerie Jan Randáček. Kromě nové expozice umění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku galerie připravila zcela novou expozici věnovanou sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, znovu ukáže díla holandských mistrů 16. - 18. století ze svých sbírek, ale připomene rovněž historii lázní a galerie.

„Umělecká díla, která si návštěvníci pamatují ze staré galerie, budou představena v nových souvislostech a v novém prostředí. To je snad dobrý důvod, proč přijít,“ láká do lázní Randáček.

Přestavba lázní Liberečany zajímá už od začátku. Nečekaně velký zájem o prohlídku zrekonstruovaných lázní donutil vedení města k opakování červencového návštěvního dne. Další kolo komentovaných prohlídek proběhlo v několika časech také 29. srpna. Při prvních veřejných prohlídkách lázně navštívilo 1327 lidí. Většinu z nich neodradila ani dlouhá fronta.

Přestěhování galerie do nového sídla nebylo záležitostí několika dní. Po dokončení stavby bylo nutné v objektu pomocí vzduchotechniky a vytápění dosáhnout takových klimatických podmínek, které vyhovují umístění uměleckých děl. To trvalo několik měsíců. Až poté se začalo pracovat na interiéru a stěhování.

„I pro pracovníky galerie  to bylo  těžké rozhodování, když jsme po více než šedesáti letech měli opustit tradiční sídlo galerie v ulici U Tiskárny. Na druhou stranu jsme si uvědomovali limity Liebiegova paláce, takže jsme nakonec souhlasili,“ prozradil ředitel.

Napsala redakce

Štítky lázně, galerie, Nová galerie, Severočeské muzeum v Liberci, Liberec, Liberecký kraj, výtvarné umění, kulturní akce, Česko, Morava, Slezsko, svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míla Jedlickova

Dobrý den,povedla se dobrá věc ,přeji hodně návštěv Jedličková

Úterý, 11. února 2014, 08:33Odpovědět

Liberecký kulturní svátek: Nová galerie otevře za dva týdny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.