Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sklepení zámku Sychrov obsadili medvědi

Do sklepení zámku Sychrov na Liberecku se nastěhovali medvědi, ale jen namalovaní. Nová výstava kouzelných obrázků s příběhy medvědů volně doplňuje hru "Cesta za pokladem medvědího klanu", kterou dětem i dospělým nabízí nejnavštěvovanější zámek v Libereckém kraji od loňské sezony.

"Hra byla loni velmi úspěšná, proto jsme se rozhodli v ní pokračovat a ještě ji doplnit výstavou," řekl ředitel Územní památkové správy Sychrov a tamní kastelán Miloš Kadlec. Na zámek dnes zahájení výstavy přilákalo stovky lidí, hlavně rodiny s dětmi. U pokladny zámku se ráno vytvořila dlouhá fronta, rušno bylo i na nádvoří kolem řemeslných stánků. Sychrov, který je od roku 1995 národní kulturní památkou, je jedním z mála zámků, které jsou veřejnosti otevřeny celoročně. Loni ho navštívilo přes 101.000 turistů. Na zámku najdou návštěvníci největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Původně barokní zámek postavený v letech 1690 až 1693 nechal v polovině 19. století přestavět do dnešní romantické novogotické podoby kníže Kamil Josef Rohan. Založil také zámecký park o rozloze 23 hektarů v anglickém stylu.

"Měli jsme nevyužité sklepení pod východním a jižním křídlem zámku, a protože je jako dělané na galerii, tak jsme se rozhodli, že ho na nějakou dobu přeměníme na galerii medvědího klanu," vysvětlil Kadlec. Medvědi jsou určitou fabulací, která navazuje právě na významnou osobnost Kamila Rohana. "Ten byl znám jako člověk velice zvídavý a pokrokový, který na Sychrově zaváděl řadu technických vymožeností," uvedl Kadlec.

I medvědi jsou podle kastelána zvídaví. "Vymysleli jsme si, že se medvědi přišli na zámek podívat, co tady kníže vytváří, a protože park obklopuje velká obora, které měla kdysi 88 hektarů, tak se tady na čas usídlili, pozorovali knížete a chodili i na zámek," popsal legendu výstavy Kadlec. Obrázky ve sklepení zachycují, co medvědi v zámku dělali, jaká dobrodružství zažili. Děti se tak zábavnou formou seznamují s historií a zajímavostmi sychrovského zámku.

Cesta za pokladem a výstava s medvědy však nejsou jedinou zajímavostí, kterou zámek Sychrov malým návštěvníkům nabízí. "V posledních letech se na děti a rodiny s dětmi zaměřujeme stále více, protože v tom vidíme velký potenciál," řekl Kadlec. O prázdninách zámek nabízí dětským návštěvníkům speciální prohlídky s princeznou a má pro děti připraveného i tištěného průvodce nebo speciální programy pro školy. Velmi oblíbené jsou také pohádkové prohlídky, kde průvodci rozehrávají oblíbené pohádkové příběhy, nebo interaktivní výstava Technopolis zaměřená na vědu a technologie od poloviny 19. století do začátku 20. století.

Napsala ČTK

Štítky medvěd, zámek, Sychrov, výstava, Liberecký kraj, kníže, Kamil Rohan, purkrabí, střední Evropa, obrázek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sklepení zámku Sychrov obsadili medvědi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.