Počasí dnes29 °C, zítra26 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Nepouštějte draky na letišti, riskujete životy lidí a hrozí vám mastná pokuta

Papíroví draci létající v oblacích v těchto dnech komplikují provoz na libereckém letišti. To si řada Liberečáků vybírá za nejvhodnější místo k pouštění draků, avšak zapomínají na to, že jde o letiště v provozu a patří výhradně letadlům. Kvůli oblíbené podzimní radosti už nastalo několik kritických situací, a tak se zástupci libereckého Aeroklubu obrátili na město s žádostí o pomoc.

Dochází zde ke každodennímu narušování plynulosti a hlavně bezpečnosti letištního provozu, zahrnující mimo jiné i provoz letecké záchranné služby. Ta je nejvíce ohrožována draky, neoprávněně vypouštěnými v prostorách letiště a jeho okolí,“ uvedl za Aeroklub Liberec Václav Kmínek, vedoucí letového provozu. „Často se stává, že přistávající letadlo musí přistání přerušit a opakovat kvůli drakiádě a pohybu osob po vzletové dráze. Jako provozovatelé letiště se snažíme nebezpečným situacím předcházet rozdáváním letáků, osazováním celého letiště informačními a zákazovými cedulemi a osobními domluvami. Je to však málo,“ dodal.

Naposledy došlo ke kritické situaci před pár dny, v sobotu 18. října. Rodina pouštějící draka ohrozila přistávání vrtulového letounu a jen díky šikovnosti pilota a shodou šťastných náhod nedošlo k neštěstí. Lidé ale porušují zákaz vstupu do centrální části letiště celoročně, ať už to jsou lidé na procházkách nebo pejskaři, kteří tady venčí psy. Svým chování se přitom mohou dopustit i obecného ohrožení a hrozí jim pokuta až 300 tisíc korun.

Od listopadu začnou na letišti na dodržování zákazu častěji dohlížet strážníci, osazeny budou i nové zákazové cedule a dopravní značky.

Zástupci Aeroklubu by nejraději letištní plochu oplotili a úplně vstup lidí zakázali. To se ale v brzké době nestane. „Vybudovat plot kolem celého areálu by stálo několik desítek milionů korun, což je nad finanční možnosti města,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek pro ekonomiku liberecké primátorky.

Napsala redakce

Štítky letiště, aeroklub, Liberec, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nepouštějte draky na letišti, riskujete životy lidí a hrozí vám mastná pokuta  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.