Počasí dnes17 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Změna pro Liberec chce úpravy v radniční koalici

Spor v radniční koalici v Liberci složené ze zastupitelů zvolených za ANO a za hnutí Změna pro Liberec stále není zažehnán. Změna chce jednat o úpravách ve složení a fungování koalice. Koaliční smlouvu se ale vypovědět nechystá.

"Konkrétní požadavky chceme nejprve sdělit našemu koaličnímu partnerovi," uvedl lídr Změny a náměstek primátora Jan Korytář.

Radnici v Liberci tvoří politici Změny a bývalí členové ANO. Hnutí ANO libereckou buňku hnutí již dříve zrušilo, lidé, kteří byli zvoleni za ANO a jsou nyní ve vedení města, už se do hnutí nevrátili.

Roztržku v koalici vyvolalo prosincové odvolání Karolíny Hrbkové (Změna) z vedení města, které prosadil v zastupitelstvu primátor Tibor Batthyány (býv. ANO). Označil to za manažerské rozhodnutí, s prací Hrbkové nebyl spokojený. Na lednovém zasedání zastupitelstva se ale Hrbková na návrh primátora opět stala jeho náměstkyní.

Primátor změnu postoje zdůvodnil tím, že jiné s lepší řešení pro fungování města nevidí. Primátor dnes řekl, že koalice funguje a že neví o dalších závažných problémech, které je třeba řešit. "Informaci o koaličním jednání jsem dostal teprve dnes," dodal.

Změna chce jednat o personálním obsazení jednotlivých míst, rozšíření koalice o další členy a také o programových prioritách do konce volebního období. "Bohužel, na jednáních zastupitelstva se stále opakují situace, kdy koaliční partner nepodpoří usnesení, která byla předtím schválena v radě města. Tomu se pro příště chceme vyhnout, proto jsme zahájili jednání i s dalšími subjekty," uvedla předsedkyně klubu zastupitelů za Změnu pro Liberec Kateřina Absolonová.

Změna chce jednání uzavřít do konce března. "Věřím, že se nám podaří potřebné změny domluvit v krátkém čase a že se podaří situaci na městě rychle stabilizovat. Koalice se nemůže utápět ve vnitřních sporech, které navíc většinou nemají věcný základ," dodal Korytář.

Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidátek. Změna pro Liberec získala 12 mandátů, druhé ANO devět a třetí Starostové mají osm zastupitelů. ČSSD získala čtyři křesla a po dvou mají komunisté, TOP 09 a ODS.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, koalice, ANO 2011, Jan Korytář, Tibor Batthyány, ČSSD, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna pro Liberec chce úpravy v radniční koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.