Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Jak to bude s koalicí na liberecké radnici? Starostové navrhují spolupráci všech stran

Vytvoření nové radniční koalice složené ze zástupců všech stran, které jsou v libereckém zastupitelstvu, navrhují opoziční Starostové pro Liberecký kraj. Současná koalice tvořená Změnou pro Liberec a zastupiteli zvolenými za ANO se rozpadla pátek, kdy Změna vypověděla koaliční smlouvu. Obě uskupení se snaží vytvořit novou koalici, jednání jsou teprve na počátku.

Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidujících stran a hnutí. Změna pro Liberec získala 12 mandátů, druhé ANO devět a třetí Starostové mají osm zastupitelů. ČSSD získala čtyři křesla a po dvou mají komunisté, TOP 09 a ODS. Bez ANO, nebo Změny nelze v Liberci sestavit koalici, která by v devětatřicetičlenném zastupitelstvu měla většinu. Kvůli osobním averzím a velké roztříštěnosti stran ale bude složité najít jiné řešení. "Široká koalice by byla zárukou funkční a stabilní vlády, a zároveň by vedla k odblokování animozit a konfrontací v zastupitelstvu," uvedl liberecký lídr starostů Michal Hron. Podle něj už vyzvali ostatní politické kluby, za jakých podmínek by jejich účast připadala v úvahu.

Třeba ČSSD se jednání nebrání. "Budeme ale jednat s každým, kdo nás osloví," řekla zastupitelka za sociální demokracii Lenka Kadlecová. S myšlenkou na vytvoření širší koalice už dříve přišla i Změna, která v té souvislosti navrhuje rozšíření rady města z devíti na 11 členů. Vládu složenou ze všech stran se ale zřejmě těžko podaří složit. Zastupitelé zvolení za ANO nechtějí být už v jedné koalici se Změnou. Do široké koalice odmítají jít komunisté. A s KSČM ani se Změnou zase nechce vládnout ODS.

Pokud se podaří někomu v Liberci dojednat koalici, bude muset být složená minimálně ze tří stran. Druhou variantou je přetrvávání současného provizoria. Na posty v devítičlenné radě města totiž nikdo nerezignoval. Většinu pěti hlasů tam má Změna. Primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) už ale nechal na minulém jednání zastupitelstva zrušit platnost některých usnesení rady, které byly schváleny právě jen hlasy Změny a s nimiž nesouhlasil. Tento stav se ale starostům nelíbí. Obávají se, že spory v radě mohou ohrozit čerpání evropských dotací i schválení nového územního plánu.

Spory v radniční koalici naplno propukly loni v prosinci, kdy primátor Batthyány s pomocí opozice odvolal Karolínu Hrbkovou (Změna) z vedení města, aniž by to před tím konzultoval se Změnou. Na popud primátora se sice Hrbková o měsíc později znovu stala náměstkyní, roztržku to ale neukončilo. Změna považuje za nepřijatelné, aby nadále byl Batthyány primátorem. Ztratila v něj důvěru a považuje ho za nekompetentního.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky koalice, ANO 2011, Liberec, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, ODS, Tibor Batthyány, primátor, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak to bude s koalicí na liberecké radnici? Starostové navrhují spolupráci všech stran  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.