Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jednání o vytvoření nové koalice v Liberci uvízla na mrtvém bodě

Jednání o vytvoření nové koalice na magistrátu v Liberci uvízla na mrtvém bodě. Jako nejpravděpodobnější varianta se nyní jeví, že zůstane současné provizorium. Po dlouhodobých sporech Změna pro Liberec počátkem dubna vypověděla koaliční smlouvu hnutí ANO, navenek se ale zatím nic nezměnilo. Na posty v devítičlenné radě města totiž nikdo nerezignoval.

Změna pro Liberec považuje za nepřijatelné, aby byl Tibor Batthyány (býv. ANO) nadále primátorem. Ztratila v něj důvěru a považuje ho za nekompetentního. Nového partnera ale zatím nesehnala. "Je to takový pat. Nikdo neudělal dohodu podle své představy," řekl dnes náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Stále je ale přesvědčen, že novou koalici lze vytvořit.

Zatím neúspěšné je i vyjednávání primátora. "Uvízlo to na mrtvém bodě. Ještě čekáme na nějako rozhodnutí starostů, ale předpokládám, že je to uzavřené," uvedl primátor.

Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidujících stran a hnutí. Koalici vytvořila Změna pro Liberec a zastupitelé zvolení za ANO, v devětatřicetičlenném zastupitelstvu měla dohromady 21 hlasů. Změna má v zastupitelstvu 12 mandátů, hnutí ANO devět.

Klíčovou roli ve vyjednávání mají opoziční Starostové pro Liberecký kraj s osmi zastupiteli. S nikým se ale zatím nedomluvili. Podle předsedy zastupitelského klubu starostů Jana Berkiho ani jedna z koaličních stran nebyla schopna přijmout zodpovědnost, v jakém stavu je koalice a město. "A nechtěli jsme jen naskočit k někomu. Tím bychom v podstatě dělali soudce, což jsme nechtěli," dodal Berki.

Starostové navrhovali vytvoření široké koalice se zastoupením většiny stran ze zastupitelstva. "Ostatní strany se na to moc netváří. Předpokládám, že se Změna a ANO nakonec nějak domluví. Nasvědčuje tomu to, že sice koalici ukončili, ale místa si ponechali," dodal Berki. Starostové navrhovali, aby se krizí a hledáním řešení zabývalo v květnu mimořádné zastupitelstvo. Primátor pro jeho svolání zatím nevidí důvod. "Zeptám se ale starostů, jaký by měl být program a s jakým usnesením, abych posoudil, zda má smysl ho dělat, či nikoliv," dodal Batthyány.

V zastupitelstvu jsou ještě ČSSD, která získala čtyři křesla, a po dvou mandátech mají komunisté, TOP 09 a ODS. Bez ANO, nebo Změny nelze ale v Liberci sestavit koalici, která by v zastupitelstvu měla většinu.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, koalice, ANO 2011, Tibor Batthyány, primátor, Jan Korytář, ČSSD, ODS, TOP 09, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání o vytvoření nové koalice v Liberci uvízla na mrtvém bodě  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.