Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Liberce míří Babiš i Bělobrádek. Nečekané jednání koalice svolal do Imperialu Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu pozval předsedu vlády a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, prvního místopředsedu vlády, ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedu vlády a předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka ke společnému jednání v libereckém Imperialu. Už nyní je ale jasné, že se jednání nezúčastní předseda vlády, kterému se jednání kryje se služební cestou do Lucemburska.

„Na dnešní večer jsem do hotelu Imprerial tři předsedy současné koaliční vlády, Andreje Babiše, Bohuslava Sobotku a Pavla Bělobrádka. Ještě před odletem do Číny se s nimi chci sejít a předložit jim dva konkrétní návrhy řešení této krize. Teď veřejně to nebudu prozrazovat, nejdříve to chci říci jim a poté až mým oblíbeným novinářům,“ potvrdil dnes na debatě s občany Železného Brodu Miloš Zeman.

Informaci podle portálu iDnes zveřejnil Hrad krátce poté, co letadlo s Bohuslavem Sobotkou vzlétlo z letiště v Kbelích do Lucemburska.

Podle posledních informací se jednání v Liberci zúčastní i ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

O řešení vládní krize, která bude tématem dnešního jednání, mluvil během své probíhající cesty po Libereckém kraji prezident Miloš Zeman už několikrát. Podle svých slov chtěl poté, co Sobotka minulý týden avizoval demisi vlády, jmenovat po návratu z Číny do čela kabinetu ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka. Jelikož ale byla demise stažena, situace kolem vládní krize se znatelně zkomplikovala. Premiér Bohuslav Sobotka mezitím navrhl odvolat ministra Babiše.

„Vše jsem konzultoval při svých setkáních s představiteli tří koaličních stran, původně ohlášená demise byla ale nakonec stažena," řekl včera na krajském úřadu v Liberci Miloš Zeman.

Odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše brání podle Miloše Zemana koaliční smlouva. Premiér Bohuslav Sobotka se podle něj podpisem koaliční dohody dobrovolně vzdal části svých pravomocí.

S tím na při včerejší návštěv krajského úřadu nesouhlasila řada zastupitelů, kteří ho kritizovali za výklad ústavy či chování během vládní krize. Například od poslance a krajského zastupitele Jana Farského dostal prezident přímo při debatě výtisk Ústavy ČR.

„Domnívám se, že povinností prezidenta není kopat za jednu či druhou stranu konfliktu, ale že má kopat za zájmy České republiky. Proto je naprosto nepochybné, že tímto zájmem je politická stabilita,“ řekl na krajském úřadě. O nové vládě podle něho za půl roku rozhodnou voliči. „Ať je tu taková vláda, která vznikla pouze z jejich důvěry,“ dodal.

Foto Bezedný Frank

Štítky Miloš Zeman, Andrej Babiš, Liberec, vláda, Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka, ČSSD, Lucembursko, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce míří Babiš i Bělobrádek. Nečekané jednání koalice svolal do Imperialu Miloš Zeman  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.