Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zástupci Liberce na protest odstoupili z představenstva teplárny

Zástupci města odstoupili z představenstva Teplárny Liberec. Jako důvod uvedli, že většina členů představenstva teplárny hájí a prosazuje především zájmy většinového akcionáře, brání v přístupu k informacím a nepostupuje vždy primárně s ohledem na zájmy samotné teplárny.

Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ, město je s 30 procenty minoritním vlastníkem. Spory mezi akcionáři trvají už delší dobu, nejsou schopni se domluvit na společném postupu ohledně modernizace zastaralých rozvodů tepla.

"Jednání o úpravách uzavřené dohody budou nadále pokračovat, v tuto chvíli jsou na stole ale již i alternativní scénáře pro postup města v celé záležitosti," uvedl ekonomický náměstek města Jan Korytář (Změna pro Liberec), který jednání s MVV vede. Podle něj je řešení v zásadě jednoduché. "Buď se MVV vzdá části svých zisků a umožní tak ve spolupráci s městem celý systém revitalizovat, nebo si bude nadále hájit pouze svůj byznys, pak ho ale bude muset dělat sama, na své riziko a bez účasti města," dodal.

V představenstvu teplárny zastupovali město Filip Galnor (býv. ANO) a Ondřej Petrovský (Změna). "Tento krok jsme dlouho zvažovali, nejedná se o žádné unáhlené rozhodnutí. Bohužel stále pokračuje situace, kdy představenstvo pod vlivem čtyř zástupců MVV mnohdy přijímá usnesení, která více sledují zájem celé skupiny MVV než společnosti samotné," řekl Galnor. Podle Petrovského navíc zástupci nominovaní za MVV dostávají informací více než zástupci města.

Liberec se s druhým akcionářem zatím domluvil jen na modernizaci jedné ze tří rozvodných větví zastaralé teplárenské soustavy. Náklady se odhadují na 300 milionů korun, na projekt se teplárně podařilo získat dotaci 80 milionů korun. Realizace i tohoto projektu je ale nejistá, vyřešené není financování. Teplárna zahájení prací podmiňuje vložením majetku obou akcionářů, za něž jim platí nájem. Podle Liberce ale nejsou splněné podmínky vkladu, na kterých se akcionáři dohodli. Teplárna vložení majetku začala vymáhat soudně, rozhodnutí zatím nepadlo.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, teplárna, parovod, Greenet, radnice, MVV, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Který z vás do toho lépe vídí, přidejte komentář. Toto zákulisní jednání je pro obyčejného občana zcela neprůhledné.

Středa, 27. září 2017, 13:35Odpovědět

Zástupci Liberce na protest odstoupili z představenstva teplárny  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.