Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdravý rozum a nohy na zemi jsou pro politika základem

PR článek

Václav Horáček obhajuje mandát poslance za TOP 09 v letošních parlamentních volbách. Jak sám říká, není potřeba vymýšlet ani Ameriku, ani velká slova a plané sliby. V politice už nějakou dobu je a řídí se dvěma základními pravidly – uchovat si zdravý selský rozum a zůstat nohami na zemi.

S čím tedy do voleb v roce 2017 jdete?
Chtělo by se říci, že s tím zdravým rozumem a nohama na zemi, protože to stačí. Ale to by bylo fakt málo, to je totiž jen ten základ. Mým tématem nejen pro tyto volby, ale i pro následující volební období jsou brownfieldy. Tedy území v našem kraji, která dříve měla svůj smysl a účel, ale dnes již jen chátrají. Stávají se začasté zdrojem negativních jevů v lokalitách. Právě jejich revitalizace, tedy navrácení do života v daném místě, by mělo být naším velkým úkolem pro následující roky. Už na to, ostatně, čekají dlouho.

Opravdu jsou ale právě brownfieldy tím největším problémem regionu?
Tak bych to neřekl. Jsou ale naší příležitostí s mnoha z nich se vyrovnat. A nejen to.

To asi úplně dobře nechápu. Proč se tedy nevěnujete těm skutečným problémům a namísto toho se chcete věnovat zanedbaným lokalitám?
Dobrý politik nesmí jen zkratkovitě záplatovat problémy a populisticky slibovat. Musí se na ně, podle mne, dívat mnohem šířeji. A já v revitalizaci brownfieldů vidím právě takové systémové řešení. Co jsou podle mne problémy našeho regionu – nezaměstnanost, i když je nyní menší, než bývala, stále se musíme snažit vytvářet pracovní místa. Odliv obyvatel z malých měst a obcí do těch velkých. Přílišné zaměření na automotiv průmysl, což se nám může v dalších letech vymstít, pokud nebudeme připraveni. Ale třeba také malá podpora cestovního ruchu. Inovační aktivity. Na to všechno mohou brownfieldy přinést odpověď.

Stále mi ale uniká jakou…
Tak předně – máme v kraji více než 370 lokalit, které lze označit za brownfieldy. To je téměř 5 500 000 metrů čtverečných potenciálu. V dalších letech tak do kraje na jejich obnovu může přijít až 10 miliard korun. Měli bychom se snažit, aby tato obnova probíhala s ohledem na potřeby veřejnosti. Potom může být důležitým zdrojem pracovních míst. Měli bychom se jako veřejnost soustředit na to, co na nich vyroste – aby se do budoucna ekonomika kraje stavěla na více pilířích, než je dnes. Může to být důležitý zdroj rozvoje cestovního ruchu. V některých je ekologická zátěž a bude tedy potřeba vysoce kvalifikovaných pracovních sil, které si s jejím odstranění poradí. Je to celý řetězec, který může v horizontu dalších deseti či dvaceti let zásadně změnit nejen podobu těchto míst, ale také celý náš kraj. Můžeme na tom vydělat a vytvořit skutečně moderní kraj, který vábí turisty, a je dobrým místem pro život, nejen ve městech, ale i v jeho dalších částech. Chci, abychom tento vývoj měli pevně pod kontrolou, abychom na něj měli peníze, a aby byl ku prospěchu všech.

To ale není jediné, s čím oslovujete voliče. Dalším vaším důležitým tématem je byrokracie, respektive její nadmíra.
To mne trápí již dlouhou dobu. Chtěl bych například, aby Poslanecká sněmovna měla jako jeden z hlavních úkolů udělat pořádek v zákonech a nějaké rušit. Vlastně hodně zbytečných zákonů zrušit. Vždyť v tom našem legislativním marastu se už nikdo nemůže pořádně vyznat. A pokud lidé svému státu nerozumí, je to špatně.

To ocení především podnikatelé, kteří si na zásahy státu a na neustále bobtnající úředničinu stěžují.
Já se jim ani nedivím. Vždyť mají pravdu. Stačí se podívat na to, co jim tato končící vláda nadělila. Jen hromadu nařízení, povinností, papírů a šikany. Víte, co by měl dobrý politik udělat pro podnikatele? Především je nechat pracovat. Jenomže u nás čtyři z pěti malých a středních firem považují za největší brzdu podnikání nadbytečnou administrativní zátěž. Některé firmy musí ročně vyplnit až dva tisíce nejrůznějších formulářů, hlášení, přiznání a dalších dokumentů, nad čímž jejich pracovníci tráví desítky a desítky hodin. Není se potom co divit, že si stěžují. Mají pravdu.

Na druhou stranu stát asi musí hlídat jejich aktivity a určovat hranice.
To bezesporu dělat musí, ale to, kam zacházíme u nás, to už je prachsprostá šikana, kterou nelze omluvit potřebami státu a kontrolou. O to více že žijeme v době moderních technologií a v České republice si on-line podnikatel téměř nic nevyřídí. To mne neuvěřitelně trápí. Máme v tom takový ryze český švejkovský přístup: namísto toho, aby moderní technologie zjednodušovaly život podnikatelům, komplikují je – přináší další a další povinnosti. Pokud by byly systémy nastaveny správně – tedy pokud by vše fungovalo jednoduše, jasně, transparentně – potom by stát měl také snadnou kontrolu a nemusel dopředu otravovat podnikatele s množstvím různých hlášení, zpráv, a jiných lejster. A ještě se tvářit, že co podnikatel, to podvodník.

Vaším hlavním sloganem letošních voleb je, že neuhnete. Jak si to máme vysvětlit. V čem všem neuhnete?
Na to se dá dívat dvojím způsobem – třeba tak, že opravdu nikdy neuhneme. TOP 09 celou dobu své existence ukazuje, že to, co tvrdí, za čím stojí, bere vážně, a že ze svých názorů neuhneme. Jsme v tomto ohledu na české politické scéně výjimeční. Neměníme svoje názory, neuhneme ani před kritikou, rádi vysvětlíme své postoje. Jsme jediná politická strana, která se jasně vyjadřuje k přístupu k Evropské unii. Morální hodnoty jsou pro nás prioritou. Nepodporujeme neoprávněné vyplácení sociálních dávek. Zrušíme EET. Maximálně podpoříme mladé rodiny i klidný život seniorů. Ekonomická prosperita země je základním prostředkem pro spokojený život. V ničem z toho neuhyneme. Protože jsou to pro nás priority.

Máme v tom všem také něco, co je pro vás osobně zásadní? Nějaký bod, který má pro vás osobní význam?
Dlouhodobě prosazuji peníze na sport pro děti, mládež a amatéry. Současná vládní koalici se v tomto ohledu může pochlubit snad jen kauzou kolem pana Pelty, která dobře dokládá, jak se s penězi pro sport a mládež nakládá. Více peněz do dětí. Děti od počítačů a telefonů na hřiště, ven! Sport je naučí fair play i v životě!

Štítky Václav Horáček, TOP09, Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Liberec, volby, volby 2017, TOP 09, brownfield, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Amerika, peníze, Evropská unie, Poslanecká sněmovna ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravý rozum a nohy na zemi jsou pro politika základem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.