Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Změna už nemá ve vedení Liberce většinu, opustil ji Langr

Změna pro Liberec přišla o většinu v devítičlenné radě města Liberce. Z jejího zastupitelského klubu vystoupil náměstek pro školství, kulturu a sociální oblast Ivan Langr. Na funkci ve vedení města nehodlá dobrovolně rezignovat, řekl dnes novinářům. Lídr Změny Jan Korytář novinářům řekl, že se nechystá navrhnout odvolání Langra, jeho rozhodnutí vystoupit ale považuje za špatné.

Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidujících stran a hnutí.

Koalici vytvořila Změna pro Liberec a zastupitelé zvolení za ANO, v devětatřicetičlenném zastupitelstvu má dohromady 21 hlasů. Změna má 12 zastupitelů, hnutí ANO získalo devět mandátů, nikdo ze zvolených zastupitelů už ale v hnutí není. Koalici však dlouhodobě zmítají spory, které letos na jaře vyústily ve vypovězení koaliční smlouvy. Navenek se ale nic nezměnilo. Na místa v radě města totiž nikdo nerezignoval a jinou koalici se nepodařilo složit.

Změna měla v radě dosud pět hlasů a bývalí členové ANO čtyři. Langr dnes novinářům řekl, že nechce silové prosazování zásadních materiálů v poměru 5:4. Nelíbí se mu ani některé způsoby naplňování volebního programu Změny, tedy hledání podpory u jiných stran výměnou za podporu něčeho jiného. Takzvané handlování odmítá. "Jsem toho názoru, že jsou situace, kdy jedinec musí upřednostňovat své vlastní vidění světa, osobní principy a osobní zodpovědnost před loajalitou ke skupině, která ho nominovala do funkce," uvedl Langr.

Rozhodnutí Langra vystoupit ze Změny pro Liberec považuje Korytář za neprofesionální a nesprávné. Podle něj nevyčerpal všechny možnosti, aby svůj názor prosadil jinak. Jeho odvolání se nechystá navrhnout. "Pokud bude pokračovat v tom, že bude prosazovat náš program, není důvod, abychom to dělali," uvedl.

Langr se nadále hlásí k programu, s nímž před třemi lety Změna vyhrála v Liberci volby. Rozchází se s ní ale v několika nových bodech, jež Změna deklaruje jako důležité. Jiný názor než prosazuje Změna v radě má například na využití zchátralého a nevyužívaného amfiteátru v Lidových sadech. Změna ho chce obnovit, Langr podporuje jeho přeměnu na parkoviště, což by pomohlo zoo.

Langr byl na kandidátce Změny v obecních volbách za Zelené, členem strany zůstává. S oznámením o vystoupení z klubu Změny záměrně posečkal do dneška, aby neovlivnil výsledek své strany v parlamentních volbách. Na její kandidátce byl on i členové Změny. Zelení ve volbách neuspěli, v kraji získali 1,39 procenta hlasů.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, radnice, Ivan Langr, Změna pro Liberec, Změna, Jan Korytář, volby, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna už nemá ve vedení Liberce většinu, opustil ji Langr  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.