Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt Rozkvetlý Liberec přinesl Karolíně Hrbkové titul Komunální politik roku

Náměstkyně primátora Karolína Hrbková (Změna) převzala tento týden v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ocenění Komunální politik roku 2017. Plastiku “Dobré srdce” si odnesla za Rozkvetlý Liberec a Komunitní plánování ploch zeleně.

„Liberec je město obklopené zelení, bohužel ve městě dlouho chyběly a stále chybí různé druhy kvetoucích rostlin. Proto jsem s nově vzniklým odborem ekologie a veřejného prostoru připravila koncepci různých typů květinových záhonů – letniček, trvalek i cibulovin. Prvním výrazným prvkem se tak staly zcela nové záhony cibulovin, které na jaře rozzářily město. Jedná se o cca 500 metrů nových výsadeb v centru města, ke kterým přibyl letos další jeden kilometr. Kromě cibulovin jsme ve městě nově začali vytvářet i nové záhony stínomilných trvalek, hortenzií, růží nebo levandulí,” popsala náměstkyně Karolína Hrbková.

Podle náměstkyně nejde jen o nahodilé sázení květin v centru města, ale o komplexní systém, který dlouho Liberci chyběl. „Je založený na myšlence, že by každý člověk měl mít ve svém okolí plochy zeleně na různé typy rekreace. My jsme ten systém nastavili na třech typech ploch a jejich propojení,“ dodala.

Ty největší jsou parky, které slouží celodenně. Druhým typem jsou menší plochy - čtvrťové parky, které jsou dostupné pro všechny občany města do 15 minut od jejich bydliště. Poslední kategorií jsou nejmenší plochy – odpočívky, které slouží k okamžitému využití, například když venčíte psa, chcete si pohrát s dítětem, nebo si jen hodláte sednout s knihou na lavičku.

Takovýto systém má zajistit, že se město bude rozvíjet, ale zároveň zůstanou zelené plochy zachovány tak, aby se nezhoršovala kvalita života. Lidé by díky tomu měli mít jistotu, že v docházkové vzdálenosti pěti minut chůze najdou odpočívku, do čtvrt hodiny narazí na místní čtvrťový park a do půl hodiny velkou ucelenou plochu zeleně o rozloze minimálně jeden hektar, a to kdekoliv v Liberci. Nyní probíhá mapování zeleně, na jehož základě budou jednotlivé lokality detailně popsány, budou navrženy způsoby revitalizace a plány údržby.

Foto Romana Prošková

Štítky Komunální politik roku, Změna, květiny, Karolína Hrbková, Liberec, Poslanecká sněmovna ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Rozkvetlý Liberec přinesl Karolíně Hrbkové titul Komunální politik roku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.