Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Na libereckého poslance za SPD měl v Praze vystartovat protestující. Pěstí jsem ho sestřelil, říká

Liberecký poslanec za SPD Radovan Vích se na včerejším sněmu evropských nacionalistických a protiimigračních stran v Praze musel podle svých slov bránit pěstí jednomu z účastníků protestů proti konání této akce. O drobném konfliktu informoval na svém facebookovém profilu, své vyjádření redakci ale nakonec oproti původní verzi zmírnil.

K incidentu mělo dojít při vstupu na sněm, kdy účastníci procházeli kolem davu protestujících. „Takzvanou uličkou hanby jsem včera také prošel a urážky zhulené Antify jsem se snažil ignorovat. Když však na mě jeden z nich vystartoval fyzicky, tak jsem ho pěstí sestřelil, náhle se uvolnil jako mávnutím kouzelného proutku prostor a hned bylo po takzvané uličce hanby a já v pohodě šel přímo do místa konání konference v Top Hotelu,“ shrnul na svém profilu Radovan Vích.

Na samotný konflikt se poslance zvoleného v Libereckém kraji dotázala také redakce Liberecké Drbny. Podle něho se jedná o epizodku, která nestojí za zmínku. „Byl jsem slovně napadán při průchodu takzvanou uličkou hanby a byl na mě davem vtlačen - vržen nějaký člověk malého vzrůstu s dredy evidentně pod vlivem. Odtlačil jsem jej zpět do davu a to se opakovalo, tak jsem se po něm ohnal. Zraněn ani nějak poškozen nikdo nebyl,“ shrnul údajný incident ve vyjádření pro redakci.

Konference přilákala několik stovek příznivců radikálních názorů a připomínala předvolební mítink. Příznivci nacionalistických stran zaplnili sál, při projevech řečníků vstávali a bouřlivě tleskali, nad hlavami jim vlály vlajky s logem frakce i české státní vlajky. Novináři museli podepsat prohlášení, že se budou pohybovat jen ve vyhrazených prostorech.

Volba Prahy pro místo konání konference nebyla náhodná, napsaly agentury DPA a AFP či francouzský deník Le Monde. Podle nich chtějí krajně pravicové strany načerpat novou energii z nedávného volebního úspěchu hostitelského Okomurova hnutí SPD.

Proti konferenci protestovaly stovky lidí. Pískali a skandovali "Hanba" na přicházející návštěvníky akce a zablokovali cesty k místu konání konference. Podle demonstrujících nacionalistické strany zneužívají vlny odporu k uprchlíkům. Na dění kolem místa konference dohlíželo několik desítek policistů, zasahovat ale nemuseli.

Foto SPD | Zdroj ČTK

Štítky Praha, sněm, SPD, Radovan Vích, konflikt, napadení, protest, konference, Antifa, Liberecký kraj, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na libereckého poslance za SPD měl v Praze vystartovat protestující. Pěstí jsem ho sestřelil, říká  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.