Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První den prezidentské volby je tu. Na co si dát pozor?

První kolo prezidentských voleb dnes začíná. Brány volebních místností se podle zákona otevírají ve 14 hodin, volit dnes můžete až do 22 hodin. V sobotu od 8 do 14 hodin. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, dva nejsilnější uchazeči se utkají o čtrnáct dní později ve druhém kole.

Nejpozději tři dny před začátkem voleb má mít dle zákona každý volič ve schránce ve svém trvalém bydlišti obálku s hlasovacími lístky. V případě přímé volby prezidenta České republiky si volič ve volební místnosti za zástěnou vybere jeden hlasovací lístek kandidáta, kterého chce podpořit. Obálku s lístkem poté vhodí do hlasovací urny.

Pokud jste doma hlasovací lístky poztráceli nebo s nimi zatopili pod kamny, není potřeba se obávat, že byste pozbyli hlasovacího práva. Hlasovací lístky kandidátů si můžete vyžádat i ve volební místnosti.

Na každé kolo jeden voličský průkaz

Ještě před volbou však musí občan prokázat svou totožnost. Posloužit může platná občanka, platný cestovní, diplomatický nebo služební pas či platný cestovní průkaz. Pokud člověk volí mimo okrsek svého trvalého bydliště, musí mít zařízen tzv. voličský průkaz. Ten však platí pouze pro jedno kolo. V případě dvoukolové volby jsou tedy potřeba dva.

Ve druhém kole se volební lístky už nedistribuují, jsou k dispozici ve volební místnosti. Stejně jako první kolo, i to druhé se případně koná v pátek (26. 1.) od 14 do 22 hodin a v sobotu (27. 1.) od 8 do 14 hodin.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, prezident, volební místnost, Česko, prezidentské volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První den prezidentské volby je tu. Na co si dát pozor?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.