Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kam se poděly hlasy pro Marka Hilšera? Voliči z Jiřetína pod Bukovou si stěžují na výsledky voleb

Kolem výsledku prezidentských voleb se objevují první pochybnosti. Redakce objevila voličku z Jiřetína pod Bukovou, která podle svých slov volila Marka Hilšera a volební komise její hlas nezapočítala do výsledků. Přišla na to jednoduše, na oficiálním portále volby.cz našla u svého favorita 0 odevzdaných hlasů ve své obci. Poté, co si postěžovala na sociálních sítích, ozvali se další voliči, jejichž hlas neměl být započítán. Na to jako první upozornila televize Nova.

„Po včerejším vyhodnocení voleb jsem se podívala na volby.cz, kde jsem si rozklikla naší vesnici. U pana Hilšera bylo ale 0 hlasů,“ popsala redakci Veronika Kadavá. Jelikož byly podle konečných výsledků v obci tři hlasy neplatné, myslela si, že je mezi nimi i ten její. „Nedokázala jsem si ale vysvětlit, proč by neměl platit,“ dodala.

Poté, co si ale postěžovala na Facebooku, přihlásilo se jí několik lidí z obce, kteří pro Marka Hilšera měli také hlasovat. „Když ale psali další a další lidé, tak jsem si řekla, že je tady něco špatně,“ doplnila.

Mladá volička z Jiřetína pod Bukovou nyní žádá, aby byly obálky v její obci přepočítány. „Bylo nám řečeno, že se výsledky z naší obce převážejí do Tanvaldu na flashce a je možné, že je až tam špatně zapsali. Jinak netuším, kde se mohla stát chyba,“ uzavřela Kadavá.

Výsledky může napadnou každý občan zapsaný do stálého seznamu vedeného obecním úřadem nebo zvláštního seznamu vedeného zastupitelským úřadem. Každý volič má právo domáhat se ochrany u soudu s návrhem na neplatnost volby prezidenta. Takový návrh lze podat Nejvyššímu správnímu soudu nejpozději do 7 dnů po vyhlášení celkového výsledku volby prezidenta Státní volební komisí, která zasedne už v pondělí. 

Marek Hilšer získal v prvním kole prezidentské volby necelých 455 tisíc hlasů a umístil se na pátém místě s téměř devíti procenty všech odevzdaných hlasů.

Štítky prezident, volba, Marek Hilšer, stížnost, Jiřetín pod Bukovou, prezidentské volby, TV Nova, Nejvyšší správní soud České republiky, Státní volební komise, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam se poděly hlasy pro Marka Hilšera? Voliči z Jiřetína pod Bukovou si stěžují na výsledky voleb  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.