Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Češi si začali vybírat prezidenta mezi Zemanem a Drahošem

V Česku začalo dnes ve 14:00 finále prezidentských voleb. Křeslo hlavy státu v nich obhajuje Miloš Zeman, jeho vyzyvatelem je bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Volby jsou označovány za souboj o formu hradní politiky i o směřování České republiky.

Mezi dnešní voliče budou patřit oba finalisté, hlasovat přijdou zhruba za hodinu. Svůj hlasovací lístek před nočním uzavřením volebních místností odevzdají také šéfové sněmovních stran. Z nich Zemana podpořilo ANO, stejně jako SPD a KSČM. Za Drahoše se postavily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a většinově také Piráti.

Lidé na rozdíl od prvního volebního kola nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek. Dostanou je ve volební místnosti. Hlasovat dnes bude možné do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00. Lidé na rozdíl od prvního volebního kola nedostali hlasovací lístky do poštovních schránek. Dostanou je ve volební místnosti. Hlasovat dnes budemožné do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00.

Prezidenta může volit zhruba 8,4 milionu voličů. V prvním kole před dvěma týdny tohoto práva využily tři pětiny z nich. Volit mohou čeští občané starší 18 let. Hlasovat mohou i prvovoliči, kteří osmnácté narozeniny oslaví teprve v sobotu. Do volebních místností by si lidé měli vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti. A také voličský průkaz, pokud si jej zařídili pro hlasování mimo domovskou obec.

Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky prezident, volba, Česko, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, volební místnost, Akademie věd České republiky, ODS, KSČM, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi si začali vybírat prezidenta mezi Zemanem a Drahošem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.