Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Populista zůstává prezidentem, píše Süddeutsche Zeitung o volbách

Populista zůstává prezidentem, píše server německého deníku Süddeutsche Zeitung o vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách. Výsledek hlasování, který bude mít dopady na utváření nové české vlády, považuje za překvapivý.

"Jasné vítězství Zemana přišlo jako překvapení: Většina průzkumů před volbami předpokládala, že se s náskokem několika procentních bodů stane vítězem vyzyvatel (Jiří) Drahoš," uvádí web, podle něhož zřejmě Zemanovi pomohla na Česko vysoká volební účast 66,6 procenta. Především na vesnicích a malých městech, kde má Zeman vyšší podporu, šly podle Süddeutsche Zeitung hlasovat statisíce lidí, kteří v prvním kole nevolili.

"Vítězství prezidenta, který v uplynulých letech často vystupoval populisticky a skepticky vůči EU, by mohlo posílit jeho politický kurs - a spolurozhodne také o tom, kdo bude Česku do budoucna vládnout," je přesvědčen list, podle něhož je Zeman politickým spojencem premiéra Andreje Babiše, který také zastává populistickou a euroskeptickou politiku.

Nyní Babiš od Zemana dostane na vytvoření vlády tolik času, kolik potřebuje. Podporu novému kabinetu, jak podotýká německý deník, zvažují komunisté a Svoboda a přímá demokracie (SPD). Babiš by sice zřejmě v případě odsouzení kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán, musel odstoupit, soudní proces by ale mohl trvat léta, míní bavorský list.

Českým prezidentským volbám se věnují i další německé zpravodajské weby a většinou přitom čerpají z agenturních zpráv. Články se tak často liší především titulkem. "Zastánce migrační tvrdé linie Miloš Zeman znovuzvolen prezidentem," nadepsal zprávu o českých volbách server listu Die Welt. "Proruský kandidát Zeman znovuzvolen jako český prezident," konstatuje zase v titulku web magazínu Focus.

Autoři

Štítky volby, prezident, kandidatura, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Süddeutsche Zeitung, Vláda ČR, Andrej Babiš, Česko, Evropská unie, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populista zůstává prezidentem, píše Süddeutsche Zeitung o volbách  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.