Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Změna chce odvolat primátora. Na jednání se měl vysmívat zdravotnímu stavu člena rady

Na liberecké radnici to opět vře mezi koaličními partnery ze Změny pro Liberec a bývalými členy ANO. Změna pro Liberec chce zahájit jednání s ostatními kluby o odvolání primátora Tibora Batthyányho (dříve ANO). Důvodem má být chování primátora a zásadní programové neshody. Podle Změny měl primátor naposledy „přilít olej do ohně“ dnes, když se údajně vysmíval zdravotnímu stavu člena rady města. Podle primátora se nic podstatného nestalo a není potřeba kohokoliv odvolávat. O rezignaci proto neuvažuje.

„Pan Batthyány ani za tři roky nedorostl funkci primátora. Jeho chování na radách města je otřesné, neumí rozpoznat, kde leží hranice základní lidské důstojnosti. Poslední kapkou, po které jsme dnes museli odejít z jednání rady města, bylo vysmívání se zdravotnímu stavu člena rady města. Jeden z mnoha úletů pana Batthyányho, který nedokáže rozlišit, kdy sedí v hospodě a kdy zastupuje stotisícový Liberec. Věřím, že tohle pochopí i zastupitelé,“ shrnul radní města Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec).

Odchod zástupců Změny z jednání primátor ve svém dnešním vyjádření víceméně kvitoval. „Nejsem si vědom, že bych házel radě města klacky pod nohy. Dnešní rada města proběhla po odchodu členů Změny v poklidném a konstruktivním duchu a v krátkém čase, což obvykle nebývá,“ shrnul primátor Tibor Battyhány (dříve ANO). To, že s koaličním partnerem často nemůže najít společnou řeč přiznává. „Jednání rady byla za poslední dva roky složitá, situace se vyhrotila zejména poté, co Změna ztratila v radě většinu a nemůže své materiály prosazovat pouhou silou,“ dodal.

Změna hodlá navrhnout jeho odvolání hned z několika důvodů. Hlavním důvodem je podle lídra Změny Jana Korytáře snaha primátora blokovat projekty města, zmíněné chování při jednáních rady města a zásadní programové neshody, kterými má být blokování zřízení funkce městského architekta, bránění regulaci hazardu, blokování změn v dopravním podniku nebo územní plán. „Primátor vyloženě likviduje nejlepší pracovníky, používá k tomu kompetencí tajemníka, které převzal, neboť toto místo není aktuálně obsazeno. Čistě lidsky to už přesáhlo únosnou mez. Na odboru pracují vysokoškolsky vzdělaní lidé s praxí z mnoha projektů, jejichž přínos pro město lze vyjádřit ve stovkách milionů a kteří se musejí vypořádávat s neznalostí a arogancí člověka s nulovými zkušenostmi z této oblasti,“ doplnil Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Nedostatky naopak současný primátor vidí na fungování odboru, který je v gesci Jana Korytáře. „Fluktuace na odboru dosahuje hodnoty téměř 40 procent, což je trojnásobek průměrné fluktuace na ostatních odborech magistrátu. Tento fakt je alarmující, proto jsem se problémem začal zabývat, vedl jsem rozhovory s úředníky a hledám příčinu problému. Za tři roky se na tomto odboru vystřídali tři vedoucí odboru. První šetření naznačují, že odbor je řízen chaoticky a proto jsem se rozhodl, že provedu personální audit,“ reaguje Batthyány.

O odvolání primátora by mělo rozhodovat zastupitelstvo na svém jednání 22. února. „Budeme hledat s ostatními stranami řešení, které by umožnilo pokračovat v klíčových projektech, zabránilo návratu hazardu a hlavně neohrozilo strategii IPRU tak, aby příští vedení města mělo na co navazovat,“ uzavřel Korytář.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, Změna pro Liberec, Tibor Batthyány, Jan Korytář, Josef Šedlbauer, odvolání, primátor, zdraví, rada obce, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna chce odvolat primátora. Na jednání se měl vysmívat zdravotnímu stavu člena rady  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.