Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zastupitelé Liberce schválili ručení za úvěr teplárny

Liberec bude za modernizaci zastaralých a ztrátových parovodů ručit svým 24procentním akciovým podílem v Teplárně Liberec, která bude projekt realizovat. Podmínky ručení schválili liberečtí zastupitelé, pro bylo 20 z 25 přítomných zastupitelů. Modernizace jedné ze tří větví parovodu bude stát 324 milionů korun.

"Práce jsou rozdělené do dvou let. Začít by měly letos po skončení topné sezony v červnu," uvedl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Teplárna si chce na projekt půjčit 271 milionů korun se splatností maximálně osm let, na úvěru se domluvila s Komerční bankou. Zhruba 70 milionů korun úvěru splatí jednorázově z evropské dotace, kterou na projekt získala. Za úvěr bude ručit nejen Liberec, ale také teplárna i její většinový vlastník.

Teplárna Liberec se základním kapitálem 363 milionů korun patří do skupiny MVV Energie CZ. Město Liberec je s 24 procenty minoritním vlastníkem. Společnost zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14 tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra. O způsobu obnovy zastaralé a ztrátové teplárenské sítě se akcionáři dohadovali dva roky a spory se řešily také u soudu. Začátkem února se obě strany dohodly na vkladu majetku zhruba za 400 milionů korun, za který dosud teplárna akcionářům platila nájemné. Podnik tím ročně ušetří 35 milionů korun, které použije na splátky úvěru.

Město si od modernizace slibuje snížení nákladů, které by mělo přispět ke snížení ceny pro odběratele. Korytář považuje do budoucna za reálnou cenu kolem 550 korun za gigajoule, nyní je o 110 korun vyšší. "Prostor pro snížení tam je," uvedl Korytář.

V rámci schváleného projektu GreenNet bude vyměněna jedna ze tří parovodních větví v Liberci za úspornější horkovody. Výměnou projde větev, která vede z teplárny dolním centrem města do Pavlovic. Projekt by měl výrazně snížit tepelné ztráty ve vedení tepla, které podle odhadů mohou přesahovat 30 procent. "Nejviditelnějším přínosem bude ale odstranění parovodu z koryta Nisy, čímž se tato část města zpřístupní pro obyvatele a jeho návštěvníky," řekl již dříve předseda představenstva teplárny Vladimír Kravjansky.

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky Liberec, teplárna, parovod, Greenet, radnice, MVV, úvěr, projekt, Jan Korytář, Komerční banka, MVV Energie CZ a.s., ručení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Liberce schválili ručení za úvěr teplárny  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.