Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci začnou sbírat podpisy pro vyhlášení referenda. Týkat by se mělo pěti témat

Hnutí Změna pro Liberec chce podzimní komunální volby spojit v Liberci s místním referendem. Týkat by se mělo pěti témat, včetně nákupu zámku, bezplatné dopravy pro děti a seniory či obnovy přírodního amfiteátru. Podpisy začne sbírat v pondělí a dostatek jich chce mít do konce května. Pro vyhlášení je potřeba asi 8300 podpisů, řekl dnes novinářům lídr Změny a ekonomický náměstek primátora Jan Korytář.

"Chceme, aby sami Liberečané rozhodli o věcech, které vnímáme jako důležité, ale které se nám ani opakovaně nepodařilo v radě či zastupitelstvu města prosadit," uvedl Korytář.

Lidé by se v referendu měli vyjádřit, zda chtějí od ledna 2019 bezplatnou MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let. Zdarma mohou nyní autobusy a tramvajemi po městě jezdit lidé starší 70 let. Radní Josef Šedlbauer (Změna) předpokládá, že město by toto opatření stálo navíc do 30 milionů korun.

Nákladnější investicí by byla koupě uzavřeného zámku z konce 16. století, který je v centru města a patří soukromé firmě. Cena by podle Korytáře neměla přesáhnout 96,5 milionu korun. Změna chce také získat podporu pro obnovu lesního amfiteátru za deset až 20 milionů korun. Zchátralý areál by chtěla přeměnit na letní kino a odpočinkovou zónu. Ve vedení města byl schválen záměr přestavit toto místo v Lidových sadech na parkoviště pro minimálně 200 aut. To by pomohlo vyřešit problém s nedostatkem parkovacích míst pro návštěvníky nedaleké zoo, na projekt se ale městu nepodařilo získat dotaci.

Dalším tématem referenda je hazard. Na konci března sice zastupitelé schválili jeho regulaci, podle Šedlbauera ale k tomu chtějí pomocí referenda zavázat i zastupitele po podzimních volbách. Mezi navrženými tématy pro referendum je také výkup hráze u Veseckého rybníka za 2,25 milionu korun. V zastupitelstvu pro to Změna opakovaně podporu nenašla. Většina zastupitelů míní, že by hráz měla zůstat v majetku Povodí Labe.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Liberec, Změna pro Liberec, Jan Korytář, referendum, volby, Josef Šedlbauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začnou sbírat podpisy pro vyhlášení referenda. Týkat by se mělo pěti témat  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.