Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Protest proti nové vládě Andreje Babiše. Lidé v Turnově drží řetězovou hladovku

Na protest proti jmenování vlády vyhlásili dnes v Turnově na Semilsku řetězovou hladovku proti komunismu. Spontánní akce, která spojila lidi nespokojené se současnou politickou situací, odstartovala o půlnoci. Každý z účastníků bude držet hladovku 24 hodin. Na začátku bylo zapojeno 15 lidí, teď už 50 a přibývají další.

„Je to veřejná skupina, do které se může zapojit každý,“ řekl iniciátor protestu Karel Šírek z Turnova, který také jako první hladovku zahájil.

Prezident Zeman dnes jmenoval na Pražském hradě druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Stalo se tak osm měsíců po sněmovních volbách a pět měsíců po demisi menšinové vlády ANO. Menšinový kabinet ANO a ČSSD by měli ve Sněmovně podporovat komunisté, definitivně o tom rozhodnou o víkendu. „Protestujeme tímto proti prezidentem republiky Milošem Zemanem jmenované nové vládě, v jejímž čele stojí předlistopadový člen KSČ a někdejší agent StB Andrej Babiš. Poprvé od listopadu 1989 vzniká vláda za přímé podpory komunistické strany, a to je pro nás absolutně nepřípustné," řekl Šírek.

Řetězová hladovka bude podle něj ukončena až jmenováním nové vlády bez podpory komunistické strany. Za zrůdnou symboliku považují účastníci protestu jmenování vlády právě 27. června. V Den památky obětí komunistického režimu, který připomíná den, kdy byli po zinscenovaném politickém procesu popraveni oběšením před 68 lety Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra.

„Je to neúcta, hrubá urážka a poplivání památky všech obětí zločinného komunistického režimu," dodal Šírek.

Protestující budou denně zveřejňovat, kdo hladovku drží, a tím denně poukazovat na problém. „Kdyby to byl jeden člověk, tak se o něm napíše a za měsíc zemřel a hotovo. Takhle to můžeme vydržet velmi dlouho," dodal iniciátor protestu.

Autoři | Foto Facebook Andrej Babiš

Štítky vláda, Babiš, Turnov, protest, hladovka, komunismus, Andrej Babiš, ANO 2011, Miloš Zeman, okres Semily, ČSSD, KSČ, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protest proti nové vládě Andreje Babiše. Lidé v Turnově drží řetězovou hladovku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.