Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

PŘEHLED: Do libereckého zastupitelstva chce dvanáct stran a hnutí, na kandidátkách je 464 lidí

První říjnový víkend rozhodnou voliči o směřování Liberce na další čtyři roky. Do městského zastupitelstva kandiduje celkem 464 lidí. Z nich se pak vzejde devětatřicet zastupitelů. Celé kandidátní listiny už jsou zveřejněny, každý tak může vidět, kdo kandiduje.

V pátek na radnici proběhlo losování, s jakými čísly půjdou jednotlivé strany do voleb. Jedničku má Unie pro sport a zdraví, peloton stran pak s dvanáctkou uzavírá ČSSD.

A jak to vypadá na jednotlivých kandidátkách?

Zmíněnou Unii pro sport a zdraví povede lékař Ladislav Dzan, na kandidátce je ale i i bývalý fotbalista Slovanu Holeňák a mnoho další sportovců.

S dvojkou jde do voleb SPD. Stranu povede promovaná pedagožka Věnceslava Drábková, číslo tři má poslanec Radovan Vích.

Trojku mají pro nadcházející volby Starostové společně s TOP09 a Lidovci. Kandidátku vede Jaroslav Zámečník, pod sebou má jména jako je Jiří Šolc, ředitelka divadla Jarmila Levko. Starostové uskutečnili také zřejmě nejžhavější přestup – ze Změny k nim přešla šestka kandidátky Ivan Langr.

Má ODS v Liberci to nejhorší za sebou? Číslo čtyři se před čtyřmi lety málem nedostalo do zastupitelstva, nyní nasadilo jako lídra Petra Židka či asistentku hejtmana Petru Břeňovou.

Číslo pět má hnutí Ano, které našlo lídra v řediteli Technického muzea Jiřím Němečkovi. Libereckým zastupitelem se také může stát Marek Vávra, toho času majitel frýdlantského pivovaru a do zastupitelstva kandiduje například i úředník magistrátu Adam Lenert, který má na starosti územní plán.

Číslo šest je nováček, který ale nabízí staré známé tváře. Za Liberec otevřený lidem, tedy se zkratkou LOL, kandiduje na prvním místě Jaromír Baxa, dvojkou je Zuzana Kocumová.

Číslo sedm připadlo dosluhujícímu primátorovi Batthyánymu a jeho PRO 2016 s podporou Svobodných.

Osmičku dostalo uskupení Liberec plus. Kromě bývalých sociálních demokratů Martiny Rosenbergrové nebo Jana Čmuchálka na ni najdeme například i další současnou zastupitelku Zoru Machartovou, která minule kandidovala za TOP09.

Komunisté mají letos číslo devět a vsázejí na osvědčená jména. Kandidátku vedou Dana Lysáková a Věra Skřivánková.

S desítkou jde do voleb Změna pro Liberec se Zelenými. Lídrem je Jan Korytář. Změna nasadila nejstaršího kandidáta v kraji, je jím šestaosmdesátiletá Věra Kasalová.

S jedenáctkou pak o přízeň voličů zabojují Soukromníci s lídrem Markem Krčilem.

A celé pomyslné startovní pole uzavírá sociální demokracie. Ta vsadila na lékaře Jana Mečla.

Volby proběhnou 5. a 6. října a v komunálních se dá vybírat z kandidátů z více stran takzvaným kroužkováním. Každý volič má 39 hlasů, které může rozdat jednotlivým osobnostem, zakroužkovat lze i jednotlivá strana, pak už ale volič nemůže kroužkovat z jiných kandidátek.

Jednotlivé kandidáty do zastupitelstev najdete tady.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, kandidáti, Starostové a nezávislí, TOP 09, ČSSD, Unie pro sport a zdraví, Věnceslava Drábková, Svoboda a přímá demokracie, Radovan Vích, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Do libereckého zastupitelstva chce dvanáct stran a hnutí, na kandidátkách je 464 lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.