Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Překvapení na zastupitelstvu. Jiří Němeček rezignoval na post náměstka primátora

Na post statutárního náměstka primátora pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu na dnešním zastupitelstvu rezignoval Jiří Němeček (ANO). Důvod neuvedl, jde ale o vyvrcholení prvního většího sporu vládnoucí koalice Starostů, ANO a ODS na libereckém zastupitelstvu kvůli modernizaci můstků na Ještědu.

Jiří Němeček nejprve emotivně vystoupil při řešení bodu modernizace můstků na Ještědu. Tu nejprve rada města smetla ze stolu, během týdne ale část radních změnila názor a finanční spoluúčast na rekonstrukci můstků schválila. A právě tato změna názoru se nelíbila Němečkovi a stojí za jeho rychlou rezignací.

Nemělo by se odehrávat, co se tu odehrálo

„Samozřejmě jsem pro to, aby tu můstky byly, ale nemělo by se odehrávat to, co se tu odehrálo. Pár dní nazpátek rada města doslova smetla tento návrh ze stolu a řekla, že projekt nepodpoří,“ řekl Jiří Němeček v půl páté odpoledne. „Uplynulo pár dní, a přesto, že se nic neudálo, nic nikdo nezměnil, ukazuje se, že někteří z vás mají chuť pro tento způsob financování zvednout ruku,“ dodal.

„Požádal jsem primátora, aby našel jiný způsob financování, aby novináři nepsali, že primátor pátého největšího města otočil o sto osmdesát stupňů,“ dodal. „Jestli navržený způsob financování schválíme, tak se zesměšníme před celou republikou,“ řekl.

Němeček nakonec navrhl úpravu záměru modernizace můstků tak, aby byla šance, že spoluúčast kraje by mohla být vyšší a jeho návrh prošel.

V průběhu zastupitelstva přišla rezignace

Tři hodiny po svém vystoupení ale přišel šok. Němeček primátorovi předal svou rezignaci a také nový bod programu zastupitelstva o jeho rezignaci, který zastupitelé vzali na vědomí. „Chtěl bych poděkovat těm, kteří rozumí kroku, který jsem udělal i těm, kteří mi pomáhali,“ zaznělo od Němečka.

Zastupitelé byli náhlou rezignací zaskočeni. „Přestože jsem ten, který s jeho kroky milionkrát nesouhlasil, tohle je věc, která by mohla snést odklad a uváženého rozhodnutí a rozumného předání funkce,“ okomentoval například Jaromír Baxa (LOL!), se kterým pak souhlasili i další.

Kdo nahradí Němečka ve funkci statutárního náměstka, zatím není zřejmé. Němeček zatím zůstane zastupitelem a podle svého vyjádření asi bude nadále podporovat koalici.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Jiří Němeček, ANO, liberec, magistrát, radnice, náměstek, ANO 2011, Ještěd, ODS, primátor, Jaromír Baxa

Překvapení na zastupitelstvu. Jiří Němeček rezignoval na post náměstka primátora  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.