Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Rezignace náměstka primátora Liberce Jiřího Němečka by neměla ovlivnit koalici

Překvapivá čtvrteční rezignace statutárního náměstka primátora Liberce Jiřího Němečka (ANO) by neměla mít vliv na další fungování koalice pátého největšího města v republice. Kdo Němečka ve funkci nahradí, zatím není jasné. Jeho nástupce zřejmě zvolí zastupitelstvo na příštím zasedání, které bude za měsíc.

Koalici v Liberci tvoří od loňského podzimu vítězové komunálních voleb SLK s ANO a ODS, dohromady mají v zastupitelstvu 31 z 39 mandátů. Němeček rezignoval ve čtvrtek při jednání zastupitelstva v reakci na schválení spoluúčasti města na modernizaci skokanských můstků na Ještědu za 30 milionů korun. Podíl města v případě schválení dotace bude maximálně 7,5 milionu korun, kraj přidá stejnou částku a stát 15 milionů. Němečkovi vadilo, že před týdnem vedení města spoluúčast odmítlo a ve čtvrtek hlasovalo pro ni. „Já si myslím, že není možné takto postupovat. Když něco řeknu, tak držím slovo," řekl Jiří Němeček novinářům.

Zámečník je ale přesvědčen, že situace se změnila. Před týdnem podle něj hrozilo, že město bude muset zaplatit spoluúčast až deset milionů korun a podíl kraje bude pět milionů. „Když to kraj přehodnotil, vznikla nová situace," uvedl primátor.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapení na zastupitelstvu. Jiří Němeček rezignoval na post náměstka primátora

Odstoupení Němečka jeho spolustraníky překvapilo. Komentovat to ale nechtějí. „Je to rozhodnutí pana Němečka. Padlo. Ted už nemá cenu se k tomu vracet a jakkoliv komentovat. Naopak se musíme podívat do budoucna, aby město fungovalo," uvedla zastupitelka a předsedkyně oblastní organizace ANO v Liberci Martina Teplá. Na fungování koalice by odstoupení Němečka vliv mít nemělo.

„Myslíme si, že koalice bude dál fungovat," uvedla místopředsedkyně zastupitelského klubu ANO v Liberci a radní Šárka Prachařová. Podle ní o nástupci Němečka začnou jednat po podzimních prázdninách, které jsou do středy. „Musíme se poradit v místní organizaci i zastupitelském klubu a přijmout řešení. Do příštího zastupitelstva bychom chtěli mít situaci vyřešenou," uvedla Prachařová.

Podle Zámečníka je rozhodnutí, koho nominují, pouze na hnutí ANO. „My (SLK) jsme vždy respektovali, s jakým jménem který klub přijde, to je jejich výsostné právo," dodal. Nevyloučil ale, že se může změnit gesce náměstků podle toho, koho ANO nominuje. Němeček měl v gesci strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu. Zatím zůstává řadovým zastupitelem. Ve čtvrtek se zastupitelského mandátu vzdal za ANO Petr Zdráhala. S Němečkem ale jeho rezignace nesouvisí. S dalšími třemi lidmi vystoupil z hnutí a jako důvod uvedli dlouhodobé nestandardní praktiky v ANO v Libereckém kraji.

Autoři | Foto

Štítky ANO, koalice, Jiří Němeček, náměstek, Liberec, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, ODS, Ještěd, Martina Teplá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezignace náměstka primátora Liberce Jiřího Němečka by neměla ovlivnit koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.