Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Sametovou revoluci v Liberci připomíná schod s Havlovým citátem

Sametovou revoluci z listopadu 1989 ode dneška na vstupních schodech do liberecké radnice připomíná speciální schod z liberecké žuly. Je na něm Havlův citát a poděkování lidem, kteří se před 30 lety vzepřeli totalitě.

„Sjednotili jsme se, že to bude citát Václava Havla jako představitele a symbolu sametové revoluce," řekl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Symbolické je podle něj i umístění památníku na schodech radnice. „Na kterých se v posledních 130 letech psala historie tohoto města. A její součástí je i demonstrace před 30 lety právě zde na náměstí Dr. Edvarda Beneše a na těchto schodech, odkud mluvili řečníci," dodal primátor. Na čelní straně schodu je Havlův citát: „Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí" a z boku poděkování: „Všem, kteří se v listopadu 1989 vzepřeli totalitě".


Liberec si v neděli události z roku 1989 připomněl vzpomínkovou akcí. Na ní se rozdávalo i speciální vydání libereckého občasníku Vpřed, jak se měnil duch listu během listopadu a prosince 1989. Ještě 17. listopadu to byla jen hlásná trouba komunistické strany informující v titulním textu o zasedání uliční buňky KSČ. První informace o demonstracích ve městě se v novinách objevily o týden později, trvalo ještě ale další týden než se prosadili redaktoři, kteří chtěli pravdivě informovat o situaci ve městě. „Šéfredaktor byl pán, který už nechtěl nic rozhodovat, takže si vzal v podstatě neschopenku, a už jsme ho nikdy neviděli," později zhodnotil "boj o Vpřed" tehdejší fotograf Vpředu Milan Drahoňovský.

Připomínka revoluce pokračuje v divadle

Vzpomínková akce bude dnes pokračovat v Liberci od 17:11 v Šaldově divadle komponovaným pořad s písněmi a autentickými dokumenty. Pořad nese název 17 ZASTAVENÍ LISTOPADU a jeho součástí je křest knihy Liberec 89, sametová revoluce. Pořad bude v přímém přenosu vysílán na velkoplošné obrazovce umístěné na náměstí u radnice. Vzpomínkovou akci organizuje odpoledne v Liberci i místní buňka Milionu chvilek pro demokracii. Setkání začne v 16:30 u kostela sv. Antonína Velikého, součástí akce bude pochod na náměstí Dr. E. Beneše, kde účastníci vytvoří lidský řetěz a společně zavzpomínají.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky historie, 1989, Liberec, listopad, citát, Václav Havel, Sametová revoluce, schodiště, radnice, Edvard Beneš, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Antonín Veliký, KSČ, Divadlo F. X. Šaldy, Milion Chvilek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sametovou revoluci v Liberci připomíná schod s Havlovým citátem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.