Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec počítá pro příští rok s menšími výdaji, na investice má půl miliardy

Liberec pro příští rok počítá v navrženém rozpočtu s příjmy 2,328 miliardy korun a výdaji 2,458 miliardy. Výdaje jsou tedy navrhovány nižší než letos, kdy zastupitelé schválili příjmy 2,31 miliardy a výdaje 2,68 miliardy korun. Náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO) to zdůvodnil tím, že v letošním roce už nemohou počítat s penězi z amortizačního fondu.

Do amortizačního fondu si město šetřilo od roku 2010 peníze na splácení dvoumiliardového dluhopisu. Po jeho refinancování do směnečného programu v minulém roce radnice fond zrušila a pro snížení svého zadlužení použila jen necelou polovinu z naspořené asi půl miliardy. „Minimálně polovina skončila v rozpočtu pro roky 2018 a 2019," řekl Karban. Letos podle něj s těmito penězi už počítat nelze.

Na investice letos město vydá asi o pětinu méně než loni, zhruba 400 až 500 milionů korun. „Na kofinancování evropských projektů máme 110 milionů korun. Když si to znásobíme čtyřmi, což jsou dotace, tak akce investiční by se měly blížit k půl miliardě," uvedl Karban.

Rozpočet bude městské zastupitelstvo schvalovat na prosincovém zasedání. Nejvíce peněz by měl podle návrhu dostat dopravní podnik, asi 280 milionů korun. Přes 150 milionů je připraveno pro technické služby. Z investičních akcí je nejdražší přestavba nevyužívaného Liebiegova paláce na polyfunkční komunitní centrum. Náklady přesáhnou 200 milionů korun, většinu by měla pokrýt evropská dotace. Práce by měly začít na jaře příštího roku a skončit do konce roku 2021.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky rozpočet, 2020, Liberec, peníze, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec počítá pro příští rok s menšími výdaji, na investice má půl miliardy  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.