Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Návrh územního plánu jde proti občanům, zlobí se opozice. Dokončíme ho, pak připravíme změnu, odpovídá primátor

Jako jednu z priorit má současné vedení města dokončení územního plánu. Přípravy se totiž táhnou neuvěřitelným třináctým rokem. Jenže podle opoziční strany Liberec otevřený lidem (LOL) jde současný návrh proti obyčejným Liberečákům. Na další úpravy už přitom není mnoho času, územní plán přestane platit v roce 2022.

Při posledním projednávání územního plánu vzniklo asi 600 nových námitek. Radnice se s některými vypořádala, některé nechala být a v některých podle opozice šla přímo proti občanům. Jako příklad dává LOL nesouhlas s plochou výroby v Ostašově, která je ale v návrhu ještě rozšířena nebo nesouhlas s převedením plochy ve Svojsíkově ulici na pochu pro bydlení která je ale v současném návrhu přesně tak navržena.

„Především Starostové tvrdili, že územní plán už nechtějí měnit proto, aby jej mohli co nejrychleji schválit. Tvrdili, že se pokusí problematická místa vyřešit po schválení nového územního plánu. Jejich postup nedával logiku ani tehdy, ale výsledkem jejich ročního snažení je pravý opak. Územní plán doznal podstatných změn a na řadě míst udělali pravý opak toho, co žádala veřejnost. Tohle rozhodnutí není jen nedodržením předvolebních slibů, ale jejich pravým opakem,” řekl za LOL Jaromír Baxa.

Vyhověli třem desítkám námitek

Podle primátora se město rozhodlo vyhovět zhruba třem desítkám žadatelů. „Prioritou je nyní co nejrychleji dokončit územní plán a současně se schválením územního plánu chceme připravit i jeho první změnu, abychom mohli vyhovět dalším požadavkům a potřebám, které se už do dokončovaného návrhu z nejrůznějších důvodů nestihly nebo nedostaly,“ vysvětluje pohled vedení města Jaroslav Zámečník.

Tento argument ale opozice neuznává. Podle Zuzany Kocumové z LOL se do územního plánu dostalo dost změn, jako je rozšíření ZOO nebo lanovka do Bedřichova. „Na těchto nově zařazených změnách jasně vidíme, že když je vůle, tak se do současné podoby územního plánu klidně zasáhnout dá. A že se koalice nebojí ani takových zásahů, které přípravu územního plánu mohou svým rozsahem výrazně prodloužit. A tak jediným, kdo je odmítán, jsou opět jen “obyčejní” občané města. Přesně v duchu úsloví, že všichni jsme si rovni, ale někteří z nás jsou si rovnější,” podotýká Zuzana Kocumová.

Letos veřejné projednání

Město už ale žádné další větší úpravy nepřipravuje, na druhou polovinu roku 2020 pak připravuje další veřejné projednání. O konečném návrhu pak bude zastupitelstvo rozhodovat v roce 2021. „Snahu některých zastupitelů zcela zhatit práci posledních dvanáct let a vynaložené náklady ve výši cca 30 milionů vůbec nechápu a nepodporuji,“ uzavřel Zámečník. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, územní plán, námitky, Zuzana Kocumová, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Jaromír Baxa, Ostašov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrh územního plánu jde proti občanům, zlobí se opozice. Dokončíme ho, pak připravíme změnu, odpovídá primátor  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.