Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Provozovatel Sport parku od města deset milionů zatím nedostal. Zastupitelé rozhodnou za týden

Liberečtí zastupitelé ve čtvrtek večer po několikahodinové bouřlivé diskusi schválili jen záměr finanční výpomoci provozovateli městského sportovního areálu Sport park, který se kvůli pandemii koronaviru ocitl bez příjmů. Mimořádně se kvůli tomu znovu setkají zastupitelé příští čtvrtek. Soukromá firma SFM Liberec ze skupiny Syner Group by podle záměru měla dostat maximálně deset milionů bez daně.

Zastupitelé kritizovali, že návrh byl připravený chaoticky. Poslední verzi dostali až ve čtvrtek. „Přestáváme se orientovat v tom, co platí a co ne," uvedla zastupitelka Martina Teplá (ANO). Zastupitelé poukazovali i na to, že není zpracovaná metodika vyúčtování, co by město mělo platit. Opozici navíc vadilo, že se neřeší dopad propadu příjmů v souvislosti s koronavirem komplexně za celé město a jeho organizace, ale pomáhá se jen jedné soukromé firmě.

Všechny městské společnosti jsou tím postižené, nemůžeme izolovaně jedné dát sto procent," uvedl Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec). „Řešit by se to mělo v jednom balíku, aby to bylo vyvážené. Jde o rozložení ztrát," dodal. Zastupitelé naopak takřka bez diskuze rozhodli o pomoci provozovateli bazénu, předpoklad je 800 tisíc za měsíc.

Někteří opoziční zastupitelé odmítali, že by město mělo nést veškeré náklady ztráty příjmů sportareálu, který má i komerční využití. Podle Jana Korytáře (Změna) by se na tom měla podílet i Syner Group. Za příklad dal neziskové organizace, které když chtějí příspěvek od města, musejí mít také vlastní podíl. „A firma, co má za sebou silného partnera, řekne zaplaťte 100 procent," uvedl. Za spravedlivé by považoval rozdělit závazek na polovinu. Zda se Syner Group bude podílet, se ale nedozvěděl.

Jednatel SFM Liberec Lukáš Přinda naopak upozornil na to, že bez pomoci města budou muset vypovědět koncesní smlouvu a přestat provozovat areál s 35 krytými a venkovními hřišti. Podle něj tuto situaci nemohli předvídat. „To je vyšší moc, to není podnikatelské riziko. Na městě jsme deset let nebyli, když tak jen pro souhlasy s investicemi do městského majetku, aby byl areál konkurenceschopný," řekl. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že si na městě analyzovali i variantu areál převzít, nevyšla jim ale jako výhodná. „Proto je zpracováván návrh dodatku," řekl.

Sport park Liberec

Společnost patřící do Syner Group se o městský areál stará od roku 1992. Nejprve na základě nájemní smlouvy a od roku 2010 podle koncesní smlouvy. Město platí provozovateli areálu skoro 16 milionů korun včetně DPH jako platbu za dostupnost veřejné služby, za to má pro školy a sportovní kluby k dispozici 4000 hodin ročně. V areálu je zaměstnáno 130 lidí, z toho 68 v hlavním pracovním poměru.

Autoři | Foto Sport park Liberec

Štítky koronavirus, Liberec, sport park, syner, SYNER Group a.s., pandemie covidu-19, SPORT PARK a.s., Martina Teplá, Josef Šedlbauer, Lukáš Přinda, Jan Korytář, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel Sport parku od města deset milionů zatím nedostal. Zastupitelé rozhodnou za týden  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.