Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sport park peníze dostane, město pošle deset milionů. Návrh opozice na půjčku neprošel

Mimořádné zastupitelstvo rozhodlo o desetimilionové podpoře pro provozovatele Sport parku Liberec. Sport Facility Management (SFM), dceřiná firma společnosti Syner, o peníze město požádala kvůli výpadku příjmů ohledně koronaviru, kdy byla sportoviště dlouhé týdny uzavřená. Město si ale do října nechá zpracovat návrh, jak postupovat v případě, že by provozovatel opravdu Sport park opustil.

Jednání o pomoci byla už na minulém zastupitelstvu velmi bouřlivá, část zastupitelů byla proti tomu, aby se firmě pomáhalo. Rozhodnutí nakonec bylo odloženo o týden na mimořádné zastupitelstvo.

Tiskovou zprávu o tom, že do rozhodnutí zastupitelstva pozastavují přípravy na novou sezonu, poslal i klub Bílých Tygrů. SFM už na minulém zastupitelstvu oznámilo, že v případě nepodpory v areálu skončí.

Změna pro Liberec předložila šest pozměňovacích dodatků tak, aby mohlo město vidět do účetnictví provozovatele, aby se majitel podílel na krytí ztrát nebo aby kvůli penězům pro SFM nedostaly jiné městské organizace peněz méně. Ani jeden z návrhů ale neprošel.

ANO pak přišlo s tím, že by město mělo vědět, co bude s areálem v případě, že provozovatel odejde. „Rádi bychom pomohli SFM, ale nechceme se nechat tlačit. Navrhujeme ustanovit pracovní skupinu, která by se zabývala plánem B, jak postupovat v případě, kdy nám provozovatel předá klíče od areálu,“ uvedla za zastupitelský klub ANO Renáta Balašová s tím, že koncepce by měla být hotová v říjnu, což nakonec bylo do dodatku přidáno ještě před samotným hlasováním.

Liberec otevřený občanům ústy Jaromíra Baxy navrhoval nedávat deset milionů SFM rovnou, ale poskytnout návratnou úročenou finanční výpomoc ve stejné výši. „Takový návrh nám přijde férový, ukážeme dobrou vůli. Když bude výpomoc úročená, jednoznačně dáme motivaci provozovateli, aby si problémy zkusil v první řadě vyřešit sám,“ řekl Jaromír Baxa. Tento návrh ale přes zastupitele také neprošel, navíc podle předkladatele původního dodatku SFM půjčku od města odmítlo.

Poskytnutí deseti milionů SFM nakonec prošlo hlasy Starostů, ANO a ODS, proti byla Změna pro Liberec a Liberec otevřený lidem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sport park Liberec

Štítky Sport park, sport facility management, Syner, coronavirus, peníze, Liberec, ANO 2011, Jaromír Baxa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sport park peníze dostane, město pošle deset milionů. Návrh opozice na půjčku neprošel  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.