Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Liberci bude ke sporným převodům bytů mimořádné zastupitelstvo

Mimořádné zastupitelstvo bude zřejmě v polovině června nebo později v Liberci jednat o minulých převodech podílů města na bytová družstva. Vedení Liberce považuje za neplatné některé smlouvy o bezplatném převodu městského podílu na družstva po 20 letech od kolaudace. Týká se to 12 družstev s 1240 byty. Svolání zastupitelstva iniciovalo 14 zastupitelů ze čtyř stran, z koalice i opozice. Navrhují středu 14. června, podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) bude zřejmě později.

„Na termín, který navrhují, chystáme seminář pro zastupitele na toto téma, takže mimořádné zastupitelstvo pravděpodobně svolám na 23. června," řekl Jaroslav Zámečník.

Problematické jsou sdružené výstavby bytů z přelomu tisíciletí, na něž město získalo státní dotaci a zbytek peněz sehnalo bytové družstvo. Liberec se tehdy zavázal, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl bezúplatně na družstva. Podle právní kanceláře, u níž si město zadalo analýzu k posouzení smluv, ale závazek nemůže město splnit pro absolutní neplatnost smluv, neboť tehdy nebyly zveřejněné na úřední desce. Podle právníků zastupitelé musí odůvodnit, proč by měli podíl města převést bezplatně či se slevou. Jinak jim může v krajním případě hrozit i trestní stíhání.

Podle opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL) ale existuje další právní posudek zadaný městem, který došel k odlišným závěrům. Baxa má i vyjádření ministerstva pro místní rozvoj adresovaný městu, ve kterém se podle něj píše, že postup města „přijímáme s podivem a velkým znepokojením, neboť z něho plyne, že podkladem (pro získání dotace) nebyly platné smlouvy" a doporučuje záležitost urgentně vyřešit.

„Výše uvedené dokumenty podporují náš návrh z květnového zastupitelstva, abychom přinejmenším smlouvy s bytovými družstvy vyřešili schválením dohod o narovnání a tím se k původním smlouvám přihlásili," uvedl Baxa.

Obdobný názor má i zastupitel za Změnu Jan Korytář. „Primátor Zámečník nejenže svým postupem vzbudil ve stovkách Liberečanů zbytečné obavy o naplnění smluv, ale jejich zpochybňováním navíc otevřel Pandořinu skříňku možného vracení dotací právě na výstavbu těchto bytů ve stovkách milionů korun. Zpochybňování uzavřených smluv městu nic dobrého nepřinese," uvedl.

Primátor kritiku odmítá. Už dříve uvedl, že hledají cestu, jak podíly na družstva převést. „Právní postup musíme pečlivě promyslet, aby jej nikdo v budoucnu nemohl zpochybnit a družstevníci se nedostali do právní nejistoty," řekl.

Autoři | Foto Interma

Štítky byty, Liberec, soud, zastupitelstvo, interma, družstvo, Jaroslav Zámečník, bytové družstvo, Starostové pro Liberecký kraj, Jaromír Baxa, Jan Korytář, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci bude ke sporným převodům bytů mimořádné zastupitelstvo  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.