Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Směna pozemků města se Synerem je nevýhodná, vadí opozici. Chce oponentní posudek

Opoziční Změna pro Liberec kritizuje navrhovanou směnu pozemků za desítky milionů korun mezi Libercem a místní stavební firmou Syner, kdy by radnice měla doplácet 5,5 milionu korun. Požaduje vypracování oponentního posudku. Transakcí by se mělo zabývat zastupitelstvo města ve čtvrtek. Primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) s vypracováním dalšího posudku nepočítá, podle něj si další nechala vypracovat už stavební firma a ten byl pro město ještě méně příznivější.

V rámci směny chce město získat zhruba 7000 metrů čtverečních v oblasti takzvaného Papírového náměstí v dolním centru, jež mají podle znaleckého posudku zadaném městem hodnotu 48,4 milionu korun. A k tomu ještě chce radnice od Syneru plochy v Šamánkově ulici, které potřebuje pro vybudování plánované tramvajové smyčky. Výměnou za to by měl Syner kromě peněžního doplatku dostat přes 23 500 metrů čtverečních v místě plánované výstavby nové bytové čtvrti na okraji města, u sídliště Kunratická. Změně se nelíbí, že zatímco cena za metr čtvereční u pozemků města vychází dle posudku na 1755 korun, u pozemků společnosti Syner to je 6981 Kč.

„Jsem si vědom toho, že do ceny pozemků se promítá řada faktorů. Na jedné straně je zde strategická poloha centra, ale s o to většími nároky na architektonické řešení a projednání nové zástavby. Na druhé straně jsou zde pozemky na Kunratické, bez jakékoliv zátěže, na kraji města v kontaktu s okolní krajinou," uvedl zastupitel Změny Jindřich Felcman. Argumentuje tím, že odhadnutá cena pozemku města na Kunratické odpovídá obvyklé ceně pozemků pro nízkopodlažní zástavbu rodinných domů.

„Výtěžnost tohoto pozemku je přitom násobně větší, lze počítat minimálně s 250 až 300 byty, které budou na tomto pozemku umístěny," uvedl Felcman. Za adekvátní by považoval cenu za metr čtvereční o 1000 až 2000 korun vyšší, čímž pádem by naopak město mělo v rámci transakce dostat od Syneru doplatek v řádu milionů.

Primátor námitky opozice odmítá. „Nikdo ze zastupitelstva není soudní znalec, abychom mohli konstatovat neplatnost nebo chyby v posudku," řekl. Doufá, že zastupitelstvo směnu podpoří v navržené podobě. Zadání dalšího posudku podle něj město nechystá. „Nepředpokládáme, že by byly v posudku chyby, pakliže by se tak ukázalo v budoucnosti, tak samozřejmě za tyto chyby ručí znalec," dodal primátor.

Autoři | Foto Miroslav Holub

Štítky reality, Liberec, Syner, pozemky, pozemek, metr čtvereční, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Směna pozemků města se Synerem je nevýhodná, vadí opozici. Chce oponentní posudek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.