Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hejtmanem Libereckého kraje je znovu Martin Půta ze Starostů

Hejtmanem Libereckého kraje je znovu Martin Půta, který už potřetí dovedl Starosty pro Liberecký kraj k vítězství. Hejtmanskou funkci obhájil už podruhé, nikomu jinému se to zatím v Libereckém kraji nepodařilo. Pro Půtu dnes hlasovalo 30 ze 44 přítomných zastupitelů. Jednání se koná za přísných hygienických opatření. Veřejnost ho může sledovat prostřednictvím internetu doma, nebo ve vyhrazené místnosti v budově krajského úřadu.

Kraj v následujících čtyřech letech povede koalice, na které se Starostové dohodli s Piráty a ODS. „Naším hlavním společným úkolem bude nejen zvládnutí krize v rámci nouzového stavu, to je především podpora zdravotnictví, domovů pro seniory, ústavů pobytových služeb. V dlouhodobém horizontu to bude příprava rozpočtu na rok 2021, který zohlední dopady všech těch opatření do ekonomiky. Myslím, že covidová opatření jsou dost velká, takže se dá čekat, že rozpočet bude menší, než jsme možná ještě před půl rokem všichni doufali. Zastupitelstvo se musí v prosinci věnovat debatě o prioritách a velikosti rozpočtu," řekl po svém zvolení Půta.

Starostové volby v kraji vyhráli s drtivým náskokem, když pro ně hlasovalo 38,57 procenta voličů. Získali 22 mandátů ze 45. K nadpoloviční většině jim stačil jediný mandát. Piráti a ODS mají po pěti mandátech, koalice tak má většinu 32 hlasů. ANO s deseti zastupiteli, které bylo v minulém volebním období součástí krajské koalice, skončilo v opozici, stejně jako SPD se třemi zastupiteli. ČSSD a komunisté se po 20 letech do zastupitelstva nedostali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky Liberecký kraj, hejtman, půta, Martin Půta, koalice, ODS, Starostové a nezávislí, rozpočet, Česká pirátská strana, ČSSD, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanem Libereckého kraje je znovu Martin Půta ze Starostů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.