Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vtípky na psa i návrh na zmražení politiků. Přečtěte si nejlepší výroky z letošních debat vlády

Poslanecká sněmovna i letos zažívala vzrušené debaty a polemiky. Přinášíme přehled vybraných výroků z těchto debat, jak je zachytil sněmovní stenozáznam.

13. února, interpelace:

Poslanec ODS Petr Beitl ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO): „Jenom jsem chtěl ještě krátce reagovat, že bych vám možná doporučil se přizpůsobit trošku metodě moudrého krále Václava, který chodil mezi lidi v přestrojení, aby zjistil, co si ti lidé skutečně myslí. Děkuji.“

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: „No ono, pane poslanče, já bych moc ráda. Ale s tím profláknutým obličejem já těžko prostě můžu jít, aniž by mě někdo poznal. Ale věřte tomu, chodím mezi lidi, mám ráda lidi, nebojím se jich. Jak můžu, tak prostě jdu kamkoliv, debatuji, vyslechnu si třeba někdy i nějaké věci, které se jim nelíbí, nebojím se. Ale já těžko - jestli chcete, abych tedy chodila v nějaké masce, to dělat nebudu."

4. března 2020, debata o Turecku:

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD): „My jim často říkáme to, co teď napsal Frankfurter Allgemeine Zeitung, který napsal, že nebudeme tahat kaštany za Turky z té kaše, kterou si tam v Sýrii upekli."

5. března, ústní interpelace:

Premiér Andrej Babiš (ANO): „A další interpelace, aby to všichni věděli, je, že - ptá se mě pan (poslanec Pirátů Jakub) Michálek: jaký máte program? To je interpelace, prosím vás, poslouchejte dobře. Jaký máte program? A já mu píšu: Mohu vám sdělit, že pracuji od rána do večera, takže já vstanu o půl páté, umyji se, potom cvičím od půl šesté, v půl sedmé jedu do práce, v sedm jsem v práci, makám osmnáctky, řeším koronavirus od rána do večera teďka. Takže to jsou ty vaše interpelace."

10. září, mimořádná schůze k protikrizovým zákonům:

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček: „Jestli chcete nejlepší argument proti této schůzi, tak si pusťte projev pana místopředsedy Okamury. To je klasický případ toho, jak se dá zmatlat úplně všechno, hrušky s jabkama, a ze všeho obvinit vládu a pak odejít středem. Já na tom projevu pana místopředsedy Okamury oceňuji to, že tentokrát si ho podle struktury evidentně napsal sám a že nekopíroval slovenského akademika."

17. září, ústní interpelace na členy vlády

Premiér Andrej Babiš (ANO): „Víte, my důchodci jsme kdysi chodili do zahrad, a ne do řetězců o víkendu. Tak zkuste už konečně tady schválit ten zahrádkářský zákon. Neřešte stále covid-19. Už jste na tom strávili asi 15 hodin. Jo? Dneska i mladí lidé mají zájem o zahrady. Je plno lidí, kteří si pěstují zeleninu, ovoce, takže to by bylo super, kdybyste to tady konečně schválili. Máte asi 300 zákonů v řadě, tak místo toho, že tady je plno epidemiologů, zkuste tohle. To by byl určitě velký krok ve prospěch soběstačnosti. Kdysi to tak bylo."

7. října 2020, debata o zmrazení platů ústavních činitelů pro příští rok:

Předseda SPD Tomio Okamura: „A pro zamražení politiků je například SPD." (podle stenozáznamu následoval výbuch smíchu v celém sále).

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Dále potom pan místopředseda Okamura řekl, že poslanci ODS a TOP 09 jsou proti zamražení politiků. Opravdu tuto ambici nemáme, při pohledu do lavic poslanců, při pohledu do lavic poslanců SPD by to bylo poměrně zbytečné úsilí.“ (Podle stenozáznamu doprovázel jeho slova smích v sále).

Miloslav Janulík (ANO): „No kolegové, já vás strašně prosím, přestaňme se přesvědčovat, kdo je větší populista a pitomec. Pojďme prosím o tom hlasovat."

Mikluáš Ferjenčík (Piráti): „Skutečně já se budu snažit už nebýt sprostý jako při minulém projednávání tohoto návrhu." (Poslanec v roce 2018 použil v rozpravě slovo "zmrd").

21. října, debata o kompenzačním bonusu:

Věra Kovářová (STAN) ministryni financí Aleně Schillerové: „Takže jestli toto považujete za smutné, tak jsem z toho smutná."

27. října 2020, debata o daňovém balíčku:

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek: „Tady je možné kritizovat jenom ten neskutečný chaos a tu neschopnost vlády jasně formulovat svoji politiku a směr, kudy svou rozpočtovou politikou a daňovou politikou chce jít. Kam, my nevíme. Víme - no, tušíme, ale já to nesmím říct, protože ještě není 22. hodina."

„A s mandatorními výdaji, výdaji mandatorního charakteru, dámy a pánové, je to zhruba stejné, jako s pastou na zuby. Večer ji na ten kartáček vytlačíte raz dva, ale zkuste to potom do té tuby zase dostat zpátky."

19. listopadu, debata o prodloužení nouzového stavu:

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura: „Kdyby to vláda myslela poctivě, nevím proč tak oblíbené domácí zvíře bylo použito pro tak nepopulární věc jako barevnou tabulku. Chudák pes, jak k tomu přišel."

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček: „A já jsem strašně rád - možná to přišlo později, ale jsem, že konečně máme tu tzv. tabulku, my jsme jí říkali irská tabulka na začátku, teď je z toho PES, možná je to irský vlkodav."

4. prosince, debata o očkování proti covidu:

Vlastimil Válek (TOP 09): „Druhá věc, za kterou velmi děkuji a velmi si jí vážím, že je tam myšleno na odškodnění. Protože neexistuje, neexistuje, nic, co je stoprocentně bezpečné. Vzpomínám na pacienta, kterému operovali penis, protože si nasadil neodborně prezervativ. Člověk by si myslel, takový prezervativ, je to bezpečné. To byste se, přátelé, divili. Co by ten člověk za to dal, kdyby mohl dostat odškodnění."

9. prosince, debata o žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu:

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „PES má mnoho štěňat a on sám už asi zřejmě pošel. Nebo pomalu skomírá."

10. prosince, debata nad zákonem o lobbingu:

Předseda KSČM Vojtěch Filip: „To už je Eintopf, protože ani guláš to není, ten má taky aspoň nějaká pravidla, že se nejdřív dává ta cibulka a pak teprve to maso."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto psp.cz

Štítky sněmovna, zajímavosti, 2020, výroky, Praha, vláda, interpelace, ANO 2011, TOP 09, Alena Schillerová, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, Tomio Okamura, ministr financí, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vtípky na psa i návrh na zmražení politiků. Přečtěte si nejlepší výroky z letošních debat vlády  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.