Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Supervizor rekonstrukce Liebiegova paláce bez výběrového řízení. Začíná nám tu zasmrádat rybníček, kritizuje opozice

Jde o největší dotační liberecký projekt v tomto roce. Rekonstrukce Liebiegova paláce, ve kterém sídlila galerie a je roky prázdný. Má vyjít na minimálně dvě stě milionů. Město tak nyní raději vybralo supervizora, který na stavbu dohlédne. To ale kritizuje opozice s tím, že projekt už technický dozor má. A nelíbí se jí ani výběr firmy Investing CZ, která má za supervizi inkasovat 1 160 000 korun.

Město podle radní Radky Loučkové Kotasové (ANO) k výběru supervizora přistoupilo poté, co se na stavbě začaly objevovat komplikace a první vícepráce. „Museli jsme například zadat mykologický průzkum, protože střecha není v pořádku. I z toho důvodu potřebujeme zdvojený dozor,“ vysvětlila. Stavba tak má technický dozor a nově bude mít i supervizora. „Sáhli jsme po z našeho pohledu zkušené regionální firmě, která pro město realizuje různé zakázky. Bude schopná dennodenní kontroly na stavbě, což je pro nás zásadní,“ řekla.

Zmíněnou firmou je firma Investing CZ, která je v Libereckém kraji známá a technickým dozorem staveb se zabývá dlouhodobě. Jenže výběr společnosti kritizuje opozice, které vadí jak Investing CZ, tak samotný výběr. Proběhl totiž bez výběrového řízení.

Výběr supervizora na facebooku kritizoval i zastupitel za Liberec otevřený občanům Jaromír Baxa


„Nechápu, že právě této společnosti nyní Radka Loučková Kotasová v pozici náměstkyně města Liberec dává zakázku na supervizi a to přímo z ruky. Přitom jde o nejrozsáhlejší a nejnáročnější stavební projekt, který bude vedení města v tomto období realizovat,“ uvedl spolupředseda Zelených Libereckého kraje a liberecký zastupitel Josef Šedlbauer.

Vadí mu také přímo výběr firmy Investing CZ, která je spojovaná se stavební firmou Syner. Právě obě společnosti čelily žalobě kvůli zneužívání veřejných zakázek spojených s lyžařským světovým šampionátem v roce 2009.

Investing CZ je také podle spolupředsedy libereckých Zelených Jindřicha Felcmana spojena s pro něj největším investičním průšvihem v kraji za poslední roky - stavebním dozorem střední školy v jablonecké Podhorské ulici, kde došlo k havárii při rekonstrukci a její cena se nakonec ze 78 milionů vyšplhala na více než 200 milionů. „V kauze školy na Podhorské jsme kontrolou stavebního deníku zjistili, že po dobu stavby porušovala svoje smluvní povinnosti, když nebyli její pracovníci na stavbě pravidelně přítomni,“ řekl Felcman.

Zkušená firma, dozorovala galerii, hájí výběr náměstkyně

Loučková Kotasová ale výběr firmy hájí s tím, že má zkušenosti i u dalších desítek jiných staveb a jako příklad uvádí rekonstrukci bývalých lázní v Liberci na objekt galerie. „Je to srovnatelná věc, také je to památka v centru města, navíc v zchátralém stavu,“ uvedla.

Podle opozice ale výběr supervizora dopadl očekávaně. „Výběrové řízení na stavebního dodavatele dopadlo tak, že se přihlásil jen jediný uchazeč, a to sdružení českolipské CL EVANS a společnosti Metrostav. Dozorovat je bude společnost INVESTING CZ, tedy místní firma spolupracující se společností CL EVANS na mnoha jiných veřejných stavbách. Například na taktéž výrazně prodraženém krajském podnikatelském inkubátoru. Všichni se znají, všichni jsou dobří známí,“ pokračuje Felcman.

Výběr technického dozoru by podle Zelených měl probíhat úplně jinak. „U velkých staveb je vhodné přímo vybrat firmu mimo region, u které nemohou být pochybnosti, že má vazby na stavební firmu, jejíž práci bude kontrolovat. Je třeba jí na provádění dozoru dát adekvátní prostor a finance. Technický dozor není nutné složitě soutěžit, jde u něj hlavně o profesní důvěryhodnost. Taková investice se kraji ve kvalitě provedených staveb mnohonásobně vrátí,“ uzavírá Šedlbauer.

Centrum aktivního života

Rekonstrukce Liebiegova paláce začala po letech příprav v srpnu loňského roku. Hotovo má být v druhé polovině roku 2022. V objektu vznikne takzvané Centrum aktivního života, kde se budou setkávat obyvatelé napříč generacemi, členové různých skupin ohrožených sociálním vyloučením a společně se podílet na komunitní činnosti. Zázemí zde najdou sociální služby, neziskové organizace, spolky a sdružení, které budou realizovat sociální, vzdělávací, kulturní a rekreační aktivity s cílem zlepšit sociální situaci jednotlivců a komunity jako celku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky centrum aktivního odpočinku, liebiegův palác, technický dozor, supervizor, palác, projekt, výběrové řízení, Radka Loučková Kotasová, Liberec, Josef Šedlbauer, Liberecký kraj, Jaromír Baxa, Metrostav, Syner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Supervizor rekonstrukce Liebiegova paláce bez výběrového řízení. Začíná nám tu zasmrádat rybníček, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.