Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec získal za dva roky miliardu na dotacích. Chlubí se cizím peřím, kritizuje opozice

Vedení města oznámilo, že Liberec za poslední dva roky získal na dotacích 1,18 miliardy korun. Podle primátora jsou dotace prakticky jedinou možností, jak město rozvíjet. Vedení prezentovaným číslem také chtělo zareagovat na výtky opozice, že dotací Liberec získává málo. Jenže podle opozice si svým vyjádřením naběhlo, drtivou většinu projektů totiž podle ní začalo už minulé vedení města.

„Liberec má rozpočet přes dvě miliardy, ale drtivá většina 1,9 miliardy jde do provozu města – na školy, dopravní podnik, čištění města. 230 milionů nám ukrojí splátky dluhu, na investiční výdaje nám poté zbývá málo,“ vysvětlil potřebu získávání dotací primátor Jaroslav Zámečník (Starostové).

Právě dotace má na starosti koaliční partner Starostů ANO a náměstkyně Radka Loučková Kotasová (ANO). „Udělali jsme si součet. Je to trochu i reakce na kritiku opozice, že nemáme tolik projektů, kolik by se jim zdálo v pořádku. Víceméně za roky 2019 a 2020 s výhledem na dokončení do roku 2022 jde o číslo 1,18 miliardy korun,“ vypočítala náměstkyně.

Jenže opozici toto vyjádření v klidu nenechalo. Liberečtí Zelení uvedli, že se náměstkyně Kotasová ráda chlubí cizím peřím. „Zapomněla dodat podstatné – za dva roky připravilo současné vedení projektů naprosté minimum. Peníze se čerpaly na projektech připravených v období minulém,“ uvedl spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman.

Podle něj tak současné vedení města za drtivou většinu v posledních dvou letech dokončených dotačních projektů vděčí Janu Korytáři. „Minulé volební období byl Jan Korytář především ze strany Starostů neustále pod palbou kritiky, že příprava projektů pod ním neběží dostatečně rychle. Současné vedení Liberce se ovšem nyní bez uzardění chlubí tím, jak úspěšně dotace čerpá. Přitom je čerpá takřka výhradně na projekty, které připravil Jan Korytář. Od prvotní přípravy záměrů, zpracování potřebných strategických dokumentů, až po zpracování projektové dokumentace,“ vysvětlil Felcman.

Ten město chválí alespoň za projekt Vodojemu Horská, na který město získalo dotaci padesát milionů z ministerstva životního prostředí. Vadí mu ale kominukace města, která v minulém období práci vedení města kritizovala a nyní ji využívá. „Nebudeme se chovat stejně jako Starostové minulé volební období. Tedy kritizovat a škodit ve všem, dle hesla „čím hůře pro Liberec, tím lépe pro náš volební výsledek“. Máme tak radost, že většinu námi připravených projektů je současné vedení schopné dotáhnout. Je pouze vizitkou politické malichernosti a ješitnosti současných vládců, že nejsou schopní uznat nesmyslnost své tehdejší kritiky,“ uzavřel Felcman.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky dotace, Liberec, peníze, zelení, projekt, radnice, Jan Korytář, Starostové a nezávislí, Radka Loučková Kotasová, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec získal za dva roky miliardu na dotacích. Chlubí se cizím peřím, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.