Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řeší se kandidátky do Sněmovny. Hejtman Půta už znovu kandidovat nebude

Liberecký hejtman Martin Půta znovu do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude, své rozhodnutí oznámil na jednání Starostů pro Liberecký kraj už loni v listopadu. Před čtyřmi lety se Půta díky 4470 přednostním hlasům do Sněmovny dostal, i když byl až na posledním, 17. místě kandidátky. Mandátu se ale tehdy vzdal a za Starosty tam zasedl někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Kdo bude lídrem společné kandidátky s Piráty, zatím není rozhodnuto. Příprava kandidátky je teprve na začátku, řekl Půta.

„Že nebudu kandidovat, jsem oznámil na začátku listopadu ještě před tím, než došlo k dohodě o společné kandidátce s Piráty, protože jsem došel k názoru, že bude lepší, když tady dokončím mandát na kraji, a pak se uvidí," doplnil liberecký hejtman. Lídrem za Piráty v Libereckém kraji bude poslanec Tomáš Martínek, na čele společné kandidátky by ale v kraji měl být právě zástupce Starostů. V posledních krajských volbách totiž dostali 38,57 procenta hlasů, Piráti 9,86 procenta. „Podle dohody bychom měli obsadit každé liché místo kandidátky, na lídra je několik kandidátů, stejně jako na poslední místo kandidátky. Primárky máme v únoru," dodal.

Většina stran a hnutí bude o kandidátkách teprve rozhodovat v březnu a dubnu. O lídrovi je už poměrně jasno v případě druhé koalice, do níž se pro sněmovní volby spojily ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Lídrem v Libereckém kraji by měl být podle předběžných dohod náš poslanec a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl," řekl krajský předseda občanských demokratů Dan Ramzer. Upozornil ale, že koaliční dohoda na celostátní úrovni ještě nebyla podepsána. Jasno by mělo být v březnu. „Všechno se chystalo na ty čtyři měsíce před volbami, pan prezident svým předčasným vyhlášením voleb vše poněkud zkomplikoval," dodal Ramzer.

O podobě kandidátek zatím není jasno ani v ostatních stranách. Krajský předseda ČSSD Jan Mečl řekl, že vzhledem k aktuální situaci je velmi komplikované vyjednávat on-line, komunisté předpokládají, že o kandidátce budou rozhodovat koncem března nebo počátkem dubna. V dubnu chtějí mít jasno také v SPD. Podobně je na tom ANO. „My budeme budeme v únoru dělat on-line krajské sněmy, tam se ale kandidátky řešit nebudou. Předpokládám, že kandidátky budeme připravovat někdy v březnu nebo dubnu, dřív to určitě nebude," řekla krajská předsedkyně Jitka Volfová.

Před čtyřmi lety sněmovní volby v kraji jasně vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo čtyři z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. Hlasovalo 60 procent voličů.

Termín letošních sněmovních voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman před novým rokem. Konat se budou 8. a 9. října.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky volby, sněmovna, Liberecký kraj, půta, Martin Půta, Česká pirátská strana, Petr Pávek, Poslanecká sněmovna ČR, Jindřichovice pod Smrkem, ODS, Dan Ramzer, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeší se kandidátky do Sněmovny. Hejtman Půta už znovu kandidovat nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.