Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Je otázkou, co mělo být skutečným předmětem cesty Jana Hamáčka do Ruska, říká politolog Josef Kraus

PR článek

Podle politologa a bezpečnostního analytika Josefa Krause působícího na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity je reálné, že zveřejnění informace o zapojení GRU do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v těchto dnech a následné vyhoštění osmnácti diplomatů může mít souvislost s podobnými kroky dalších států, které vyhostily ruské diplomaty. Účel plánované cesty Jana Hamáčka do Ruské federace podle něho zůstává stále zahalen tajemstvím. „Je otázkou, co mělo být její předmětem. Zda domlouvat Sputnik, Dukovany nebo zamést stopy po tomhle incidentu, to můžeme jen spekulovat,“ říká v rozhovoru pro Drbnu.

Jak na vás celá situace, o které informoval premiér a vicepremiér působí? Pan Hamáček se nechal slyšet, že se o podstatných informacích týkajících se zapojení GRU do výbuchů ve Vrběticích dozvěděl během pátečního večera. V kontextu vyjádření pana Petříčka, který prozradil České televizi, že o práci zpravodajských služeb na tomto případu měl informace už dříve, zní vyjádření pana Hamáčka minimálně nepravděpodobně.
Podle všeho se tahle věc řeší na příslušných výborech už dva týdny. To ostatně zmínil i bývalý ministr zahraničí, který byl informován dopředu a jak se říká, trochu natřel právě Jana Hamáčka, který informaci také musel znát dopředu. To vrhá úplně jiné světlo na jeho výlet do Moskvy. Je otázkou, co mělo být jeho předmětem. Zda domlouvat Sputnik, Dukovany nebo zamést stopy po tomhle incidentu, to můžeme jen spekulovat. Každopádně Jan Hamáček je nyní ve velmi nepříjemní situaci, kterou bude muset vysvětlit.

Česko následně vyhostilo osmnáct zaměstnanců Velvyslanectví ruské federace. Budou z vašeho pohledu další kroky následovat?
Teď je to jakési veřejné odstartování celé té záležitosti. Nepochybuji o tom, že okamžitě přijdou nějaká odvetná opatření ze strany Ruska. Dokáži si představit, že budou mnohem silnější a to nejen vůči diplomatickému sboru, ale také v politické rétorice. Myslím si, že Rusko nyní aktivuje veškerý svůj informační a psychologický arsenál. Můžeme tedy počítat s intenzivními rétorickými výpady ze strany Ruské federace. To je jedna rovina.

Otázkou je, jak to bude s vyšetřováním na území republiky. Není v tuto chvíli úplně jasné, co se bude dít. Policie sice shání nějaké informace o podezřelých a velice pravděpodobně dojde k propojení kauzy s událostmi v zahraničí. Důležité ale také bude, jak se k případu postaví státní zastupitelství v České republice. Zda to bude klasifikovat jako teroristický útok nebo nějak jinak. Bezesporu nás čeká vzrušená doba.

Bylo podle vás zveřejnění informací k případu načasované?
Věřím tomu, že zpravodajské služby musely mít tyto informace delší dobu a je otázkou, proč se dostaly na veřejnost právě teď. Dovolím si trochu zaspekulovat, ale když se podíváme, že v minulých dnech došlo k vyhoštění ruských diplomatů z USA, Polska a Velké Británie, vypadá to na velkou mezinárodní spolupráci spojeneckých zemí s cílem paralyzovat ruskou zpravodajskou síť.

Do určité míry to může být také reakce na to, co se děje na české vnitropolitické scéně, kdy ministr vnitra hodlá odletět do Moskvy řešit vakcínu, jejíž schválení na evropské půdě bude mnohem problematičtější, než se doposud zdálo. Do toho se velmi často skloňují Dukovany. Ještě před několika týdny jsme mohli zaznamenat, že část české politické reprezentace byla nakloněna myšlence pustit Rusko do tendru na dostavbu Dukovan. To se v tuhle chvíli zdá prakticky nemožné. Proto je možné, že se tu paralelně hraje ještě hra, jejíž cílem bylo zabránit vstupu Ruska do klíčového infrastrukturního projektu tím, že se ukáže, že není náš spojenec, ale regionální nebo globální rival.

Policie kvůli sedm let starému výbuchu ve Vrběticích pátrá po útočnících ze Salisbury

Národní centrála proti organizovanému zločinu, žádá v souvislosti s prověřováním okolností sedm let starého výbuchu muničních skladů ve Vrběticích o pomoc při pátrání po dvou osobách, které se měly nejméně v období od 11. října 2014 do 16. října...

Jak by se nyní měli zachovat partneři z řad zemí Evropské unie či NATO? Dá se očekávat, že podobně jako Česká republika vyhostí ruské diplomaty?
Nyní bych počkal na odvetu ze strany Ruska. Věřím a doufám, že naši partneři se k tomu postaví čelem a podpoří Českou republiku dalšími diplomatickými kroky směrem k Ruské federaci.

Už během sobotního večera se někteří politici nechali slyšet, že by se mohlo jednat o státní terorismus ze strany Ruska. I přesto, že nevíme podrobnosti, myslíte si, že by vše mohlo nasvědčovat takové klasifikaci činu?
Asi mi nepřísluší hovořit o trestněprávní úrovni, ale v té bezpečnostně politologické to tak nevidím. Pro státní terorismus je potřeba naplnit tři takové znaky. Jedním je politický cíl útoku, ten bychom možná dokázali najít, dále systematické používání násilí nebo hrozby násilí a pak především třetí bod, a to je to, že fyzický účinek útoku je druhořadý, zatímco primární je účinek psychologický. Tedy ovlivnit psychologii obyvatelstva a vytvořit atmosféru strachu a hrůzy. A to není z mého pohledu naplněno. Primární podle všeho byl fyzický účinek, tedy zlikvidovat zbraně, ne zastrašit obyvatelstvo.

Byl jste překvapen z některých vyjádření českých politiků během sobotního večera?
Víceméně ne. Před mým vstupem v České televizi mluvil poslanec Luzar za KSČM a ani u něho nemohu mluvit i nějakém překvapení. Spíš bych mluvil o znechucení tím, co říkal. Na druhou stranu se od poslance KSČM dá čekat proruská linie vyjádření.

Nejste překvapen ani z toho, že se prezident Miloš Zeman k informacím nevyjádřil?
Ani to není moc překvapující. Duo Babiš – Hamáček od samého začátku tiskové konference říkalo, že jejich kroky prezident plně podporuje. Nejspíš to tak je, prezident je pod takovým tlakem, že nemůže udělat nic jiného, byť je jeho geopolitická orientace odlišná.

Někteří komentátoři již dávají do souvislostí historické kroky pana prezidenta, který dlouhodobě bojkotuje povýšení ředitele bezpečnostní informační služby do hodnosti generála, který vytváří tlaky a požaduje informace o ruských agentech na českém území. Teď se dostáváme čistě do spekulativní rovině, ale nemůžeme vědět, zda i toto nemělo vést k zametení stop po tomto incidentu.

Celá situace bezesporu naruší česko-ruské vztahy. Pro jakou stranu to může být větší problém?
To nyní bude záležet na tom, jak bude celý incident eskalovat. Pokud to skutečně vytvoří problém nejen mezi Českou republikou a Ruskou federací, ale mezi celou Evropskou unií a Ruskou federací, tak to může být pro Rusko velice nepříjemné.

Funguje tu něco, co se nazývá jakousi vzájemnou závislostí v mezinárodních vztazích a ekonomice. Evropa potřebuje ruský plyn a ropu a ruská ekonomika, která stojí na vývozu těchto komodit, potřebuje ze „západu“ tyto komodity. Navzdory tomu, že může dojít k nějakému politickému jitření a zmrazení vzájemných vztahů, ruská ropa bude do Evropy dále proudit. Na druhou stranu, nyní bude velmi problematické pro ruskou lobby prosadit, aby se mohla jejich společnost přihlásit do tendru na Dukovany. To vypadá naprosto nerealizovatelně.  

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI

Štítky Vrbětice, vláda, Rusko, výbuch, vyhoštění, diplomacie, Josef Kraus, rozhovor, Jan Hamáček, Dukovany, GRU, Česko, Sputnik V, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je otázkou, co mělo být skutečným předmětem cesty Jana Hamáčka do Ruska, říká politolog Josef Kraus  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.