Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdo povede strany v Libereckém kraji do voleb? Pekař Bláha už kandidovat nebude

Liberecký pekař Jiří Bláha, který před čtyřmi lety vedl kandidátku ANO v Libereckém kraji, znovu do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude. Kdo kandidátku hnutí do voleb povede zatím ANO nezveřejnilo. Není ale jedinou stranou v Libereckém kraji, která o lídrovi pro podzimní volby ještě nerozhodla. Až v polovině července představí lídry krajských kandidátek SPD. Jasno zatím není například ani o lídrech kandidátek hnutí Přísaha.

Před čtyřmi lety vedl kandidátku ANO v Libereckém kraji do voleb liberecký podnikatel Jiří Bláha. „Už před těmi čtyřmi roky jsem si řekl, že půjdu jen na ty čtyři roky, to by se s naší rodinnou firmou muselo něco stát, abych se nechtěl vrátit, to se ale naštěstí nestalo. A působení ve Sněmovně mě spíš utvrdilo v tom, že tam nechci zůstat," řekl pekař. Přiznal, že často cítil bezmoc a frustraci, když se mu pro změny, po nichž volají podnikatelé, nedařilo najít podporu ani ve vlastním hnutí, natož u opozice. „Ti poslanci za to nemůžou, jdou tam s nejlepším vědomím, ale bohužel jejich životní zkušenosti jsou omezené bublinami, v nichž žijí," dodal Bláha.

Svého místa na kandidátce se vzdal i lídr Pirátů v minulých volbách Ondřej Kolek. „Důvodem je přítomnost pana Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) na této kandidátce. Tato osobnost jablonecké politiky není pro mě z hlediska společné kandidátní listiny přijatelná," uvedl na na Fóru Pirátské strany.

Na společné kandidátce Pirátů a STAN v Libereckém kraji není ani liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Před čtyřmi lety se Půta díky 4470 přednostním hlasům do Sněmovny dostal, i když byl až na posledním, 17. místě kandidátky. Mandátu se ale tehdy vzdal a za Starosty tam zasedl někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Že nebude kandidovat, oznámil hejtman už loni na podzim ještě před dohodou o společné kandidátce s Piráty. Povede ji poslanec za starosty Jan Farský.

Kandidátku Spolu, v němž se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, povede občanský demokrat a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl, který bude obhajovat své křeslo ve Sněmovně. Kandidátku ČSSD povede starosta Janova Dolu Josef Jadrný, který byl v letech 2012 až 2016 náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství. V minulosti byl členem Strany zelených, kterou ale v roce 2014 opustil, dnes je členem ČSSD. Do čela kandidátky komunistů se postaví mladý učitel Jan Koros, který byl dvojkou kandidátky KSČM v krajských volbách. Svého lídra už má i společná kandidátka Trikolóry, Svobodných a Soukromníků, kterou do voleb povede Petr Taranda z Jablonce. Lídrem Strany zelených je krajský i liberecký zastupitel Jaromír Baxa.

Před čtyřmi lety připravilo v Libereckém kraji kandidátky rekordních 24 politických stran a hnutí. Volby s náskokem vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů.

Lídři politických subjektů v Libereckém kraji pro volby do Sněmovny 2021 

ANO --

ČSSD Josef Jadrný 

KSČM Jan Koros 

Přísaha --

STAN+Piráti Jan Farský (STAN)

SPD Radovan Vích

SPOLU Petr Beitl (ODS)

Trikolóra+Svobodní+Soukromníci Petr Taranda

Zelení Jaromír Baxa

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, sněmovna, Liberecký kraj, Jiří Bláha, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Starostové a nezávislí, Poslanecká sněmovna ČR, ODS, Česká pirátská strana, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo povede strany v Libereckém kraji do voleb? Pekař Bláha už kandidovat nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.