Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2021: Do Poslanecké sněmovny se chce v Libereckém kraji dostat sedmnáct uskupení

Liberecký krajský úřad dnes zaregistroval kandidátky všech 17 politických uskupení, která v kraji usilují o místa v Poslanecké sněmovně, sdělila Pavlína Kroupová z krajského úřadu. Počet kandidátek je výrazně nižší než před čtyřmi lety, kdy voliči vybírali z 24 kandidátek, v předchozích volbách v letech 2013, 2010 a 2006 se o přízeň voličů v kraji ucházelo vždy 18 stran a hnutí. Volby se letos uskuteční 8. a 9. října.

„Všechny závady byly včas odstraněny, všechny podané kandidátní listiny jsme proto mohli zaregistrovat, nikoho jsme nemuseli škrtnout," doplnila Kroupová. K odstranění závad vyzval krajský úřad tři subjekty, které kandidátku podávaly prostřednictvím datové schránky. Úřad dnes zveřejnil jen rozhodnutí o registraci, samotné kandidátky lidé na webu kraje nenajdou. „Důvodem je GDPR, s kandidátkami se budou moci lidé seznámit na stránkách volby.cz," řekla Kroupová. Český statistický úřad je tam zveřejní v úterý 24. srpna v 16:00.

Kandidátky podaly v Libereckém kraji všechny parlamentní strany. Zmocněnci stran mají ale podle Kroupové stále možnost odvolat kandidáta, nebo sami kandidáti mají stále možnost rezignovat. Na kandidátní listině, kterou lidé před volbami dostanou se to už ale neprojeví, tam zůstanou. „Upozornění na takového kandidáta bude ale vyvěšeno ve všech volebních místnostech," dodala vedoucí krajského oddělení přestupků a voleb.

V roce 2017 vyhrálo sněmovní volby v Libereckém kraji ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb, hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Liberecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, krajský úřad, Starostové a nezávislí, Český statistický úřad, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A že tu třeba 19. srpna 1936 byl v Liberci prezident Beneš, o tom žádná, že? Střeva.

Pátek, 20. srpna 2021, 19:53Odpovědět

VOLBY 2021: Do Poslanecké sněmovny se chce v Libereckém kraji dostat sedmnáct uskupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.