Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Poslanec by měl brát průměrný plat, říká lídr kandidátky KSČM v Libereckém kraji Jan Koros

Je mu teprve čtyřiadvacet let, do sněmovních voleb ale Jan Koros povede v Libereckém kraji kandidátku KSČM. Co jeho strana voličům nabízí? Dostane se vůbec do Parlamentu? A jak se slučuje profese učitele Jana Korose s ideály KSČM? I to jsme řešili v dalším ze série předvolebních rozhovorů Liberecké Drbny před volbami do Poslanecké sněmovny.

KSČM se v končícím volebním období pohybovala v opozici, v řadě hlasování ale podpořila vládnoucí koalici. Jste tedy spokojeni s tím, co se vám povedlo prosadit?
Jako KSČM jsme prosadili zvýšení minimální mzdy, zvýšení důchodů, nepromlčitelnost privatizačních zločinů, platby za státní pojištěnce nebo jednotné jízdné. Jelikož jsme nebyli součástí vlády, máme řadu dalších vizí, které Českou republiku posunou dál. Především prosazujeme progresivní daň, bytovou výstavbu a zvýšení minimální mzdy na 20 000 korun a řadu sociálních reforem. Dále bojujeme za změny v zahraniční politice, počínaje referendem o vystoupení z EU a NATO. Kdyby vláda držela slovo a nemuseli bychom vyvázat naši toleranci, dokázalo by se nám toho prosadit více.

Jan Koros

Je mu čtyřiadvacet let, vystudoval na Technické univerzitě v Liberci, obor učitelství se zaměřením na zeměpis a dějepis a učí na základní škole. Za největší regionální problém Libereckého kraje považuje polský důl Turów odvádějící podzemní zdroje vody z České republiky. Žije v České Lípě.

Aktuálně se ale KSČM v některých průzkumech pohybuje pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro zvolení do sněmovny. Povede se to?
V poslední době naše preference opět rostou. Já věřím, že se to povede, protože jsme v Poslanecké sněmovně jako jediná skutečně levicová parlamentní strana odvedli poctivý kus práce. Navíc máme od ostatních politických stran něco, co ostatní nemají, a to vizi o budoucnosti. Neorientujeme se pouze na jedny volby, ale už 31 let, kdy KSČM vznikla, máme dlouhodobý program, který prosazujeme a který se ukazuje jako správná cesta. 

Když se podíváme do Libereckého kraje, ani tady se straně nedaří. Není v krajském, ani libereckém zastupitelstvo. Co udělat, aby se to změnilo?
Na zastupitelstvech jsme dokázali prosadit řadu věcí, jen jsme je neuměli tolik prodat jako ostatní strany. Zmíním například náš boj proti privatizaci nemocnice ve Frýdlantu, opravu silnice z České Lípy na Kozly nebo boj za větší ochranu Českého ráje. Zároveň musíme ukázat nové a mladé tváře, které KSČM má. Také si myslím, že současná kandidátní listina tomu odpovídá.

Vize, slušnost a znalost kraje

Co voličům v Libereckém kraji nabízíte?
Nabízíme především vizi, slušnost a znalost našeho kraje, který chceme v Poslanecké sněmovně zastupovat. Jsme nejpočetnější stranou a základní organizace máme ve většině obcí. Právě proto se problémy jednotlivých lidí z různých koutů dostanou k našim lidem v Poslanecké sněmovně, kteří je aktivně řeší. 

Jaké jsou problémy Libereckého kraje, které je potřeba řešit?
Mezi konkrétní body, které chceme v Libereckém kraji řešit je nedostupné bydlení, chybějící přímé železniční spojení s Prahou nebo polský důl Turow, který odvádí vodu z ČR, kterou potom zaplatíme my všichni. Velkým problémem je nedostatek lékařů, který chceme řešit navýšením počtu studentů lékařských fakult. Naší představou je zubní ordinace v každém okrese Libereckého kraje, protože současná situace je velice špatná a roky ji nikdo neřešil. Dalšími problémy, které bereme jako podstatné, jsou pomoc malým živnostníkům po koronavirové pandemii, sociální problémy, jako je situace samoživitelek či seniorů, nebo problémy s životním prostředím, které zahrnují kůrovce v Lužických horách, znečištění Českého ráje nebo těžbu na kopci Tlustec. 

Můžete stručně představit kandidátku KSČM? Jaké máte osobnosti?
Naše kandidátní listina je sestavena z nových tváří a zároveň ze zkušených politiků. Naši kandidátku tvoří bývalý ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík, který se věnuje zdravotnictví. Dále máme zkušeného politika Františka Peška z Jablonce nad Nisou, který se věnuje průmyslu. Ze Semilska máme živnostníka Petra Vaňka, díky kterému si uvědomujeme problémy živnostníků v době koronavirové pandemie. Dále náš tým tvoří jaderný chemik Jan Malec, městský policista Jan Dvořák, který byl jako první pomocník u povodní v Zákupech a Dobranově, psycholožka a soudní znalkyně Věra Picková, zdravotní sestřička Lucie Sieberová, hudebník Alexandr Šedivý, bývalý místostarosta České Lípy František Chot nebo kuchař Jiří Vaszily, který vařil dokonce na Pražském hradě a má zkušenosti i ze zahraničí.

Průměrný plat pro poslance 

V případě vašeho zvolení do sněmovny, jaké jsou vaše priority, co byste rád prosadil?
Chci zlepšit vztah mezi občany a politiky a to tím, že budu prosazovat, aby poslanec bral průměrný plat, aby se ve své práci více snažil a nepovyšoval se nad ostatními. Politika by se měla dělat ze zájmu, nikoliv kvůli penězům. Zároveň chci prosadit státní investice do dostupnosti bydlení, protože situace je stále horší a bez výstavby nových bytů se neobejdeme. A samozřejmě jako učitel se chci zabývat školstvím, které má spoustu problémů od nepromyšlené inkluze, vzrůstající kyberšikanu, která není ani legislativně definována, nebo bojem proti kupování si vzdělání na soukromých školách. 

Pracujete jako učitel. Slučuje se vaše profese s funkcí aktivního politika?
Do školy chodím jako učitel, nikoliv jako politik. Do tříd politické názory učitele nepatří a každý žák má právo na to, aby si svůj názor utvořil sám. Nikdy jsem toho nezneužíval, ba naopak. I jako žák si pamatuji, jak nám někteří učitelé vnucovali svůj politický názor. Mně se to vyloženě hnusí, proto jsem se ve škole o aktivní politice nikdy nezmínil. 

I když byla KSČM v opozici, v řadě hlasování spolupracovala s koalicí. Dokážete si takový formát podpory představit i nadále?
Nedokážu věřit Andreji Babišovi, když porušil řadu dohod, které jsme s ním měli. Proto si další toleranční smlouvu, kterou jsme s hnutím ANO měli, nedokážu představit. Zároveň KSČM hlasovala vždy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a pokud bude návrh od kohokoliv dobrý pro občany, tak nevidím důvod, proč tak nehlasovat, jen kvůli tomu, že to navrhuje můj politický oponent. Politika by se měla dělat pro lidi, nikoliv pro politické body, a právě to jsme celé 4 roky dělali. 

Jsme otevřeni diskuzi

S kým KSČM spolupracovat nebude?
Nebudeme spolupracovat se stranami, které se podílely na rozkrádání ČR v devadesátých letech. Zároveň kvůli programovým bodům bychom nešli do vlády s pravicovými stranami. Pokud ovšem bude návrh zákona, se kterým bychom se dokázali ztotožnit a který by byl k prospěchu občanům, jsme otevření diskuzi. 

Pokud se do sněmovny KSČM nedostane vůbec, co bude dál?
Jelikož Česká republika potřebuje silnou levicovou stranu, která bude hájit zájmy zaměstnanců a nikoliv korporací, tak věřím, že se KSČM do sněmovny dostane. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KSČM

Štítky volby, rozhovor, KSČM, Jan Koros, Liberecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Parlament České republiky, Drbna.cz, vláda, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

Komouš co učí dějepis? Pak má z těch dětí něco vyrůst, když jim vymývají mozky ještě přes 30 let po revoluci.. ksčm měla být už dávno zakázána. není to žádná tradiční strana, to je lež - za ty lze u nás považovat leda tak kdu-čsl, korunu českou, možná sociální demokraty..

Čtvrtek, 2. září 2021, 20:55Odpovědět

Ji-Hun Kim

Mno, to na něj TULka musí být hrdá...

Čtvrtek, 2. září 2021, 19:28Odpovědět

Poslanec by měl brát průměrný plat, říká lídr kandidátky KSČM v Libereckém kraji Jan Koros  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.