Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co slibuje programové prohlášení budoucí vládní koalice? Snížení schodku i vysokorychlostní tratě

Zhruba čtyřicet stránek má programové prohlášení vlády, které má redakce Drbny k dispozici. Budoucí vládní koalice Spolu a PirStan se zavázala snížit schodek veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu, chce zvýšit daňovou slevu na poplatníka či snížit sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Obě koalice se na podobě koaliční smlouvy a programovém prohlášení dohodly během úterý. Dokumenty zatím koalice veřejně nepublikovaly.

„Domluvili jsme se na podstatných věcech, které umožní vznik budoucí vlády, došli jsme k podobě koaliční smlouvy a tomu nejzásadnějšímu – koaličnímu programu, ze kterého vzejde Programové prohlášení vlády. Tyto dokumenty v následujících dnech předložíme orgánům našich stran k odsouhlasení,“ potvrdil předseda ODS Petr Fiala.

Zrušení EET

Kapitola programových priorit týkající se financí obsahuje například zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun. Budoucí vládní koalice Spolu a PirStan se zavázala snížit schodek veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu. Sociální pojištění placené zaměstnavatelem by se mělo snížit z nynějších 24,8 procenta o dva procentní body, pokud se podaří konsolidovat stav veřejných financí. Důchodová reforma by měla mít podle dokumentu tři pilíře, lidé by měli dostat možnost platit jedno procento ze svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům. Koalice také hodlá odstřihnout firmy z daňových rájů od veřejných peněz. „Snížíme byrokratickou zátěž při správě daní a poplatků, zrušíme EET a parametricky upravíme kontrolní hlášení,“ píše se také v prohlášení, které má redakce k dispozici.

Kapitola o životním prostředí naopak popisuje, jak se zlepší hospodaření s vodou či recyklace a oběhové hospodářství. Ochrana vody by měla být zakotvena v ústavě, nové nádrže by se měly budovat jen jako zdroje pitné vody. Plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů je podle programového prohlášení příležitostí, jak investicemi výrazně modernizovat českou ekonomiku a zvýšit kvalitu života. „Podpoříme technologie kompostování bioodpadu, jakožto hodnotného zdroje organických složek půdy. Podpoříme využívání především gastroodpadu k výrobě biometanu,“ píše se mimo jiné v prohlášení.

Elektronický monitoring kapacit lékařů

Poměrně rozsáhlá kapitola se týká zdravotnictví, jeho financování a také role zdravotních pojišťoven. Koalice chce zavést například možnost dobrovolného doplňkového připojištění. Prosadit chce také pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce. „Ve spolupráci s pojišťovnami umožníme poskytovatelům zavést elektronické monitorování volných kapacit pro možnosti registrace u některých typů lékařů,“ uvádí také prohlášení.

Neméně obsáhlá je kapitola, která shrnuje priority ministerstva dopravy. „Vrátíme Česko na železniční mapu Evropy. Z výstavby sítě vysokorychlostních tratí uděláme vládní prioritu. Rozšíříme současnou neúplnou koncepci VRT o další větve. Uvolněnou kapacitu koridorů využijeme pro nákladní železniční dopravu. Přímo s výstavbou sítě VRT budou budovány další relevantní sítě (velmi vysoké napětí, data, ...) i projekty lokálního významu, a to napříč resorty pro maximální synergii využití kapacit,“ vysvětluje prohlášení. Mezi prioritní dálniční stavby má pak patřit Pražský okruh, D35 a dokončení D1. Na některých místech dálnic by pak mohla být povolena také rychlost až 150 kilometrů v hodině.

Úřady mají obíhat data, nikoli občan

„Zastavíme práce na kanálu Dunaj–Odra–Labe a zrušíme jeho územní rezervy v dotčených obcích,“ píše se také v prohlášení. Naopak v plánu je vytvoření podmínek pro přesun části nákladní dopravy ze silnic na koleje. „Připravíme program pro obnovu výstavby a elektrizaci železničních vleček včetně napojení velkých průmyslových zón. Po vzoru sousedních států zajistíme finanční podporu obnovy vozového parku na železnici. Moderní a pohodlné soupravy jsou jednou z významných motivací pro přesedlání z aut na koleje a pro další rozvoj železniční dopravy,“ uvádí dokument.

Nová vláda také hodlá dokončit realizaci zákona o právu na digitální služby. Zároveň chce důsledně vymáhat, aby mezi úřady obíhala data, nikoli občan. Pokud občan státu jednou data poskytne, už je po něm stát nebude znovu chtít. Co nejrychleji chce budoucí vláda zrušit povinnosti nosit u sebe průkazy a dokumenty, pokud si je stát může ověřit jinak.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky SPOLU, vláda, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Piráti, Starostové, programové priority, koalice, státní rozpočet, Piráti a Starostové, Petr Fiala, EET, Evropská komise, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co slibuje programové prohlášení budoucí vládní koalice? Snížení schodku i vysokorychlostní tratě  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.