Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve stotisícovém Liberci budou voliči na podzim vybírat z deseti kandidátek

Voliči v Liberci budou v podzimních komunálních volbách vybírat z deseti kandidátek. Před čtyřmi lety bylo pro komunální volby v krajském městě podáno a zaregistrováno 12 kandidátek. Od roku 1990 je to teprve podruhé, kdy mají lidé ve volbách do městského zastupitelstva v Liberci tak málo na výběr.

Jen deset kandidátek bylo také v roce 2006, naopak největší nabídka byla v roce 1990, kdy nejrůznější uskupení podala 19 kandidátek. Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. V Liberci bude post primátora obhajovat Jaroslav Zámečník, který je v krajském městě znovu lídrem společné kandidátky Starostů pro Liberecký kraj, KDU-ČSL a TOP 09.

Kandidátka doznala ještě před registrací změny - místa si prohodili dva kandidáti na sedmé a 19. pozici. Na sedmé se posunul vedoucí Kanceláře architektury města Jiří Janďourek a na 19. se posunula náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Poprvé postavili v Liberci do komunálních voleb kandidátku Piráti, do voleb je vede copywriter Jan Hruška. Vládní občanští demokraté se v Liberci spojili s Unií pro sport a zdraví a lídrem je radní města Petr Židek (ODS). ANO povede do voleb radní Šárka Prachařová, lídrem SPD je ředitel Mobile muzea Svatopluk Holata, který zároveň kandiduje do Senátu. Mezi kandidujícími stranami v krajském městě není Změna pro Liberec, její zástupci se spojili s dalším opozičním uskupením v libereckém zastupitelstvu - Liberec otevřený lidem (LOL), lídrem je zastupitel Jaromír Baxa (LOL).

Neúspěch z posledních voleb se pokusí napravit ČSSD a také komunisté. Sociální demokraty vede do voleb učitel Ivan Hrbek, KSČM postavila do čela kandidátky právníka Josefa Vondrušku. Samostatnou kandidátku postavila Trikolora, která se spojila se Soukromníky a samostatně jde do voleb v Liberci ještě strana Právo Respekt Odbornost (PRO 2022).

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Liberci s výrazným náskokem kandidátka Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL, hlasovalo pro ni 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu má díky tomu 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, které získalo 11 mandátů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení LOL má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v zastupitelstvu mají 31 hlasů. Primátorem je Jaroslav Zámečník (SLK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Liberecký, Liberec, komunální volby, krajské město, ODS, Jaroslav Zámečník, ANO 2011, KDU-ČSL, TOP 09, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve stotisícovém Liberci budou voliči na podzim vybírat z deseti kandidátek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.