Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V komunálních volbách v Jablonci nad Nisou budou voliči vybírat z jedenácti kandidátek

V komunálních volbách v Jablonci nad Nisou budou voliči vybírat z 11 kandidátek, před čtyřmi lety bylo o jednu víc. Menší výběr měli voliči ve druhém největším městě Libereckého kraje v letech 1998 a 2010, kdy vybírali z deseti kandidátek, a také v roce 2002, kdy jich bylo dokonce jenom devět.

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. Svůj post už nebude obhajovat jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS), politiku se rozhodl opustit a na kandidátce vůbec není. „Myslím si, že po 32 letech v zastupitelstvu a 15 letech na radnici už to bohatě stačilo. Měli by nastoupit jiní, mladší, pružnější, rychlejší. S politikou končím, mám zcela jiné plány," řekl již dříve Čeřovský. Kandidátku Občanských demokratů povede do voleb stejně jako před čtyřmi lety někdejší náměstek primátora Miloš Vele.

Lídrem ANO je náměstek primátora David Mánek, Starosty pro Liberecký kraj vede do voleb ekonomická náměstkyně ředitelky muzea Jana Hamplová. KDU-ČSL půjde v Jablonci nad Nisou do komunálních voleb se Zelenými a nezávislými kandidáty pod názvem Společně pro Jablonec, lídrem kandidátky je Lenka Opočenská (Zelení). Samostatné kandidátky podaly v Jablonci Piráti s lídrem Jaroslavem Šídou a také SPD, tu znovu vede do voleb ředitel městské policie Michal Švarc.

Po neúspěchu v minulých volbách se chtějí do zastupitelstva vrátit komunisté, sestavili znovu vlastní kandidátku, lídrem je krajský předseda František Pešek. Naopak ČSSD samostatnou kandidátku v Jablonci nepostavila, zástupci strany jsou na kandidátce Pro Jablonec, kterou vede ředitel jabloneckého divadla Pavel Žur. Své kandidátky pro komunální volby v Jablonci postavilo ještě uskupení Domov nad Nisou a strana Právo Respekt Odbornost.

V roce 2018 vyhrála volby v Jablonci ODS, když pro ni hlasovalo 22,34 procenta voličů a získala osm mandátů ze 30. Druhé skončilo ANO se sedmi zastupiteli, Piráti obsadili pět křesel a čtyři koalice Společně pro Jablonec. Tři místa získali Starostové, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho zastupitele má SPD.

Na koalici se před čtyřmi lety dohodlo druhé ANO s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost. Primátorem byl Milan Kroupa (ANO), koalice ale vydržela sotva deset měsíců. V září 2019 zastupitelstvo Kroupu odvolalo a do čela města zvolilo Jiřího Čeřovského z ODS. Město od té doby vede koalice ODS a ANO, zastupitelé Pirátů a Společně pro Jablonec skončili v opozici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, obce, Liberecký, Jablonec nad Nisou, komunální volby, ANO 2011, ODS, Liberecký kraj, Jiří Čeřovský, koalice, Česká pirátská strana, Milan Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V komunálních volbách v Jablonci nad Nisou budou voliči vybírat z jedenácti kandidátek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.