Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Je potřeba začít s nápravou základních věcí, které ve městě nefungují, říká lídr Pirátů v Liberci Jan Hruška

Do komunálních voleb v Liberci jde poprvé Česká pirátská strana, kterou povede copywriter a online manažer Jan Hruška. Jaké má s Piráty cíle? A co je potřeba v Liberci změnit? Přinášíme další z předvolebních profilů lídrů jednotlivých kandidujících stran.

S čím jdete do voleb?
Přál bych si, aby lítačku na MHD bylo možné koupit přímo v aplikaci Dopravního podniku. Abychom nemuseli stát dlouhé fronty na úřadech a veškerá komunikace s magistrátem šla vyřídit online přes Portál občana. Ale bolavých míst je celá řada. Plavecký bazén už nesnese další odklad rekonstrukce. Je potřeba řešit dopravní situaci ve městě a postavit roky slibovanou dopravní spojku Nová Pastýřská. Zároveň chceme kvalitní a moderní MHD. Zasadíme se o zvelebení okolí Harcovské přehrady. Pozornost si zaslouží i přilehlý lesopark na Králově Háji. Zvýšíme kapacitu školek a škol. Chceme stavět městské byty nebo nový celobetonový skatepark.

Jan Hruška je copywriter a online marketér. Je mu 36 let.

Co chybí Liberci?
Člověk nemusí jezdit do Kodaně nebo Hamburku. Stačí navštívit jiná česká krajská města. Třeba Hradec Králové, České Budějovice nebo Olomouc a hned je vidět, že Liberec pokulhává. Je smutné, když musí lidé v participativním rozpočtu hlasovat, jestli má město postavit chodník podél rušné silnice, dětské hřiště nebo posekat kopřivy. Proto je potřeba začít s nápravou základních věcí, které ve městě nefungují – údržba veřejného prostoru, péče o zeleň a hřiště, opravy cest. A přiznejme si, že kultura v Liberci skomírá.

Jak problémy města řešit?
Liberci chybí svěží vítr a myšlenky. Od politických dinosaurů, kteří jsou na radnici dlouhé roky, se ho však bohužel už nedočkáme. Myslím si, že neokoukané tváře jsou v politice třeba. Přál bych si, aby se Piráti stali novou silou, která není zatížená dávnými a mnohdy osobními spory. Ať se o Liberci začne rozhodovat na základě dat a faktů.

Jak byste zhodnotil poslední čtyři roky v Liberci?
Zdá se mi, jako by současné koalici docházel dech. Působí to, že mnohdy mají problém domluvit se i na těch nejzákladnějších věcech. Bohužel se nepovedlo zrealizovat dopravní spojku Novou Pastýřskou, začít s rekonstrukcí bazénu. Nevyšla ani koupě teplárny a spalovny, což je velká škoda. Pevně věřím, že nová vláda bude mít odvahu změnit Liberec na moderní a sebevědomou metropoli.

Jakou chystáte kampaň? Kolik bude stát?
Piráti mají tradičně silnou podporu nadšenců a dobrovolníků. Plánujeme kontaktní kampaň i za účasti známých pirátských tváří. Třeba 25. srpna dorazí do Liberce Olga Richterová. Ve městě uvidíte kandidáty i dobrovolníky rozdávat Pirátské listy. Už teď se pohybujeme v ulicích. Mluvíme s lidmi, ptáme se, co je trápí a tíží. Řešíme reálné problémy. Je možné, že cestou do práce potkáte autobus s pirátským polepem, billboard nebo zahlédnete pirátskou plachtu u jednoho z našich příznivců. Celkem investujeme kolem čtvrt milionu korun.

Můžete představit vaši kandidátku?
Mám ohromnou radost, že se nám podařilo v Liberci dát dohromady zajímavou skupinu motivovaných lidí, kteří mají energii a chuť věnovat se městu. Chtěl bych zdůraznit, že nejsme napojení na žádné vlivné místní podnikatele nebo lobbisty. I když jsme na liberecké politické mapě nováčci a nejsme v zastupitelstvu, tak jsme se aktivně zapojovali do dění kolem plaveckého bazénu. Pomáhali jsme zahrádkářům z Winterovy ulice v boji za zachování jejich zahrádek. Jsme aktivní jako dobrovolníci. Například řadu let pomáháme lidem bez domova a vaříme pro ně teplé jídlo.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Liberecká Drbna, Piráti

Štítky volby, rozhovor, lídr, jan hruška, piráti, Liberec, Česká pirátská strana, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Olga Richterová, Vodní nádrž Harcov, Kodaň, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ji-Hun Kim

Kde se asi článek zdržel, že je tam včerejšek (25.) podaný jako budoucí datum...

Pátek, 26. srpna 2022, 19:30Odpovědět

Je potřeba začít s nápravou základních věcí, které ve městě nefungují, říká lídr Pirátů v Liberci Jan Hruška  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.