Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Musíme vyřešit plno věcí a problémů, říká lídr ODS v Liberci Petr Židek

Do voleb jde v Liberci tradičně i ODS. Strana v posledních čtyřech letech byla ve vládnoucí koalici. Co se povedlo? A na čem je ještě potřeba zapracovat? Liberecká Drbna pokračuje v představování lídrů stran, které jdou do zářijových komunálních voleb. Tentokrát je to Petr Židek z ODS.

S čím jdete do voleb?
Se skupinou lidí, která zná a má ráda Liberec a chce pro něj pracovat. Chceme Liberec probudit, rozjet projekty a udělat pro naše město to nejlepší, co můžeme. Kandidujeme společně se Sportovci a musím říci, že jsem opravdu na naše lidi a program pyšní. Nabídnout můžeme znalosti, zkušenosti a energii, ta podle nás Liberci už dlouho chybí. Čekají nás nesnadné roky, ale chci říci, že my se rozhodně nebudeme bát dělat jasná rozhodnutí. Vždy bude platit, že je pro nás Liberec a jeho obyvatelé prvním místě.

Petr Židek je lídrem ODS pro komunální volby. Poslední čtyři roky byl neuvolněný člen Rady města Liberce. Je mu 53 let.

Co chybí Liberci?
Jasný plán a vize, nestačí jenom říci, že se budeme starat. To je podle mne povinné minimum. Potřebujeme vyřešit mnoho problémů, rozjet investice. Dostatečně smysluplně se neinvestovalo, nestavělo se, chybí kvalitní investiční plán dalšího rozvoje. Když jsme šli před čtyřmi lety do koalic, tak jsem volal po investičním plánu. Po zhruba třech letech jsme měli k dispozici tabulku, která je souhrnem všech potřeb města asi za 8 miliard, aniž by jim dal někdo konkrétní prioritu. Vždy jsem se všem snažil vysvětlit, že máme určité peníze, a musíme si jasně stanovit, co za ně jsme schopni financovat. Není možné chodit se stále novými parádními projekty a říkat, tohle uděláme. A pakliže to opravdu udělat chceme, tak musíme na rovinu říci, které věci neuděláme. Je to jako když půjdete do obchodu a máte v peněžence stovku. Můžete udělat nákup jen za tu stovku, a ne za tři sta. Jasně, zažíváme perné chvíle, pandemie mnoho věcí zpomalila a změnila, stejně tak válka na Ukrajině. Ale když se dneska projdete po Liberci, máte pocit, že město nežije, chybí mu jiskra. Já jsem hrdý Liberečák a podle mě je to nejlepší místo pro život, zdejší příroda, okolí, lidé, prostě nejlepší. Nicméně město a jeho obyvatelé si zaslouží více než jenom se „starat“ o to co máme. Musíme vyřešit plno věcí a problému, ale hlavně potřebujeme plán do budoucnosti.

Jak problémy města řešit?
Město má plno nástrojů, ale jako všechno je to o lidech, vůli a energii. A tu my máme.

Jak byste zhodnotil poslední čtyři roky v Liberci?
Moc děkuji za tuto otázku. Víte já jsem rád, když se dodržuje slovo a smlouvy, plno věcí se povedlo a plno věcí ne, protože na ně nebyla chuť nebo shoda. Více než 2,5 roku jsem bojoval za družstevní byty, jako ODS jsme si nesli do koalice v programu, že se podaří dokončit územní plán, to se podařilo. Že se začne s rekonstrukcí bazénu, tam je bohužel finalizována pouze projektová dokumentace, zčásti to zdržel Covid, z části projekční kancelář a z části město, svými stále se měnícími požadavky, což jsem kritizoval, ale to bylo tak jediné co jsem mohl dělat. Projekt na zvelebení okolí přehrady je ve fázi projektování a čekáme, až Povodí Labe začne, a my se k němu připojíme. Měli jsme za cíl zrekonstruovat Liebiegův palác, to by mělo být hotovo v říjnu. Zvýšení počtu parkovacích míst se průběžně po malých kouscích daří. Vyzvednul bych určitě 53 nových míst za Hokejkou, nově rekultivovanou plochu na Dobiášce, kde může být odstaveno až 100 aut, 20 parkovacích míst u Kláštera. A projektů na nová parkovací místa nebo úpravu stávajících je v tuto chvíli v procesu hned několik, např. Rychtářská, Gagarinova, Hlávkova a další. Některé věci se naopak nepodařily. Někdy doba ukázala, že ještě asi nepřišel ten správný čas a někdy na tom prostě nebyla shoda. Nechci nikoho osočovat, ale často jako by nebyla vůle věci posunovat. Nevím, jestli je u některých kolegů únava nebo nechuť. Na druhou stranu musím říci, že bylo mnoho témat, kde jsme našli podporu v řadách opozice a jednání s nimi byla konstruktivní, což pro mne bylo příjemné překvapení.

Jakou chystáte kampaň? Kolik bude stát?
Rádi se potkáváme s lidmi, náš program vychází z našich zkušeností z komunální politiky, ale hlavně taky lidem nasloucháme a chápeme, co potřebují. Základem je pro nás kontaktní kampaň, můžete nás potkat při různých akcích ve městě. V záři pak chystáme sportovní den ve Vesci, akci pro rodiny s dětmi ve Vratislavicích na hřišti u kina a několik setkání s občany v centru města. Samozřejmě kampaň bude provázet i plakáty a informace do schránek. Kampaň se cenově nebude lišit od našich politických konkurentů, ani minulých let.

Můžete představit vaši kandidátku?
Velmi rád představím náš tým, je to skupina lidí, která si sedla lidsky a pracovně a všem jde o jedno, rozhýbat Liberec a udělat ho lepším místem pro život. Máme odborníky na investice, správu města, Martin Hoza pracuje dlouhá léta v bance a je naším odborníkem na finance, Petra Břeňová se věnuje sociální oblasti a školství, Jirka Veselka se zabývá fungováním sportovních klubů a sportovišť. Lumír Vadovský rozumí správě nemovitostí a jejich údržbě, Martin Trita se věnuje managementu a efektivní ekonomice ve sportovních klubech a budeme rádi, když některé nápady přenese na město. Martin Ditrich s Danem Ragínem se věnují kultuře, sportu a veřejnému prostoru, Franta Příhoda profík na projektování a kontrolu provádění staveb, navíc duší florbalista (prezident FBC Liberec). Lucie Židková jako vrchní sestra liberecké urologie je naším patronem pro zdravotnictví a sociálno, stejně tak jako MUDr. Ladislav Dzan. Petr Olyšar je profík v oboru vodovodů a kanalizací, což v Liberci opravdu využijeme. Ondra Červinka dobrá duše Libereckých trhů a všech kulturních akcí u radnice se zabývá kulturou a veřejným prostorem. A tak bych mohl pokračovat, každý, kdo na naší kandidátce je, bude v případě zvolení do zastupitelstva pro chod města přínosem.

Dovolím si říci i pár slov o sobě, poslední čtyři roky jsem strávil prací pro město jako neuvolněný člen Rady města a musím říci, že jsem měl možnost spoustu věcí pochopit jinak, než jak jsem je viděl dříve. Ověřil jsem si, že pokud chcete něčeho dosáhnout a jste-li přesvědčen, že to, co děláte je správné, vyplatí se za tím jít. Jsem trochu přísný na finance, nemám rád zbytečné utrácení, ale smysluplné projekty je potřeba tlačit a podporovat. Vždy u mě platilo, že smlouvy a slovo se mají dodržovat, toho jsem se držel i v případě, když jsem bojoval za liberecké družstevníky. A vyplatilo se to. Nemám rád zbytečné okecávání věcí a nesmyslné debaty, které nikam nevedou. Pokud chceme, aby se Liberec někam posunul musíme být konstruktivní a jednat. A přesně tohle Liberci se svým týmem nabízím, jasnou vizi a kompetenci k řešení problémů. Pro nás je Liberec na prvním místě.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Liberecké Drbny, ODS

Štítky volby, rozhovor, lídr, petr židek, ODS, Liberec, projekt, koalice, Drbna.cz, parkování, ruská invaze na Ukrajinu, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musíme vyřešit plno věcí a problémů, říká lídr ODS v Liberci Petr Židek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.