Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Naslibovalo se toho spoustu, ale výsledky se nedostavily, říká lídr Liberce otevřeného lidem Jaromír Baxa

Do komunálních voleb v Liberci jde také uskupení Liberec otevřený lidem, které strávilo uplynulé čtyři roky v opozici. Jako lídr ho povede Jaromír Baxa, který se v liberecké politice pohybuje dlouhá léta. S čím jde do voleb? A jak chce problémy Liberce řešit? Liberecká Drbna přináší další předvolební profil lídrů jednotlivých stran.

S čím jdete do voleb?
Chceme vyhrát a přinést na radnici energii. Máme připravené důležité projekty, které jsou k lepšímu životu ve městě potřebné. Klíčové je dělit peníze spravedlivě. Budeme investovat tam, kde lidé skutečně žijí. Chceme, aby byl Liberec krásný - celý! Zaměříme se proto na chodníky, hřiště, parky a zeleň obecně. Zkrátka na věci, které dělají život lidí lepším.. Drahou energii chceme řešit rozvojem městské elektrárny, parkování na sídlištích rychlým a levným doplněním parkovacích míst.

Co chybí Liberci?
Je tu zanedbaný veřejný prostor - tedy ulice, chodníky nebo zeleň. Nejvíc je to vidět na sídlištích. S výjimkou Rochlic se v nich za posledních dvacet let prakticky nic neudělalo, i když v nich žije dobře polovina města! Investice do veřejných prostranství jsou důležité, jsou to věci, kterých si všichni všímáme každý den. Poslední roky se radnice zaměřovala jen na centrum. Zatím je z toho jen spousta obrázků, nedotáhlo se nic. Zároveň se ale dokonale zapomnělo na ostatní části města. Současná koalice slibovala mnohé, ale dotáhla toho jen velmi málo. Právě proto, že jí chyběla energie a částečně i vůle skutečně Liberci pomáhat.

Jaromír Baxa je ekonom, vysokoškolský učitel a vědecký pracovník Univerzity Karlovy. Je mu 40 let.

Jak problémy města řešit?
1. Je třeba se na Liberec dívat očima Liberečanů. Zní to jako samozřejmost, ale poslední roky se na to zapomnělo. Jinak by se nezapomnělo investovat do sídlišť a čtvrtí, kde bydlí nejvíce lidí…

2. Vždycky myslet na udržitelnost: ekologickou, energetickou, a hlavně finanční. Nemůžeme si dovolit znovu se zadlužit na dvacet let kvůli projektům, které si na sebe nevydělají, jako se nám to stalo s Arénou nebo areálem na Ještědu.

3. Usilovat o spolupráci a dohodu mezi zastupiteli, když to jen trochu jde. Jinak bude město jako ztracená loď, která každou chvíli mění směr podle toho, kdo je zrovna u kormidla.

Jak byste zhodnotil poslední čtyři roky v Liberci?
Zahrávání s důvěrou lidí. Naslibovalo se toho spoustu, ale výsledky se nedostavily. Například když jsme porovnávali programové prohlášení koalice v oblasti dopravy, zjistili jsme, že výsledky jsou tristní. Slibovalo se vybudování Nové Pastýřské – ještě se nekoplo. Slibovalo se řešení parkování na sídlištích, pro návštěvníky zoo, pro oblast autobusového nádraží – neudělalo se skoro nic, až na poslední chvíli před volbami se teď na černo (!!!) vybudovala menší parkoviště u Hokejky a Dobiášovy. Slibovalo se urychlení přípravy tramvaje do Rochlic, a v tomto ohledu se naopak 4 roky naprosto promarnily. Platí to i pro další oblasti. Ukázalo se tak v plné nahotě, že tomuto vedení města zásadně scházela již zmiňovaná energie spolu s dostatečnou odbornou kompetencí. Přitom měla koalice ANO, ODS a SLK v zastupitelstvu pohodlnou většinu, přesto nebyla schopná pomalu pracující radnici rozhýbat.

Jakou chystáte kampaň? Kolik bude stát?
Naše kampaň běží, nastartovali jsme ji už v červnu. A to proto, že jsme chtěli podrobně představit naše plány. Při porovnání s obecnými frázemi z volebních programů ostatních stran v tomto fungujeme trochu odlišně. Neházíme sliby do větru, vždy nejprve prověřujeme, jestli je reálné je splnit. Do kampaně dáme okolo 400 tisíc, na většinu se skládáme ze svých kapes. Peníze utratíme částečně za online reklamu, částečně za reklamu na autobusech, za plakáty a za volební noviny, které budeme co nejvíce lidem roznášet osobně domů. Chceme se s lidmi bavit z očí do očí o tom, co je pro ně důležité a co jim chybí.

Můžete představit vaši kandidátku?
Vedu tým zkušených lidí, všichni mají velkou chuť posunout Liberec dopředu. Vědí, jak co funguje a nepotřebují se rozkoukávat. Na druhém místě máme Annu Kšírovou, lékařku a hlavně schopnou organizátorku, která umí spojovat a motivovat lidi. Na třetím místě je Jindřich Felcman, neuvěřitelně pracovitý zastupitel, navíc poctivý a překvapivě konstruktivní. Vím, že se o něm říká, že si svým vystupováním občas dělá zbytečně nepřátele, ale já mám raději lidi, jako je on, než ty, co třeba v zastupitelstvu sedí a za čtyři roky s ničím nepřijdou. Na čtvrtém místě je Zuzana Kocumová, která má nejen mnoho zkušeností nejen z města, ale i z kraje a která má vynikající cit na to, aby našla správné lidi na důležitá místa. Takhle bych mohl pokračovat až k poslednímu 39. místu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Liberecké Drbny, Liberec otevřený lidem

Štítky volby, rozhovor, lídr, lol, liberec otevřený lidem, Jaromír Baxa, Liberec, energie, radnice, Drbna.cz, Zuzana Kocumová, Univerzita Karlova, Liberec VI-Rochlice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Na to, aby se s Libercem něco stalo k lepšímu, by museli vstát z hrobu Liebiegové, Clam-Gallas, Kateřina z Redernu, možná Kostka.

Čtvrtek, 1. září 2022, 07:55Odpovědět

Petr Ruprecht

Slabý čaj a kecy. Bez pardonů. Zopakujete tvrzení, že mezi to nejlepší za poslední roky patří KAM a její jediný představitel Jandourek? Od června tak maximálně visí Vase podobizna na sloupech. V politice jste. A jen koukáte, abyste byl.

Čtvrtek, 1. září 2022, 07:50Odpovědět

Naslibovalo se toho spoustu, ale výsledky se nedostavily, říká lídr Liberce otevřeného lidem Jaromír Baxa  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.